Connect with us

Uncategorized

Şomajul tehnic se va prelungi până la 1 iunie

Published

on

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că șomajul tehnic se va prelungi până la 1 iunie în toate domeniile de activitate, respectând aceleași condiții pentru toţi cei care au fost afectaţi de pandemie, cu cereri validate.

„Şomajul tehnic se va prelungi cu siguranţă până la 1 iunie pentru toate domeniile acoperite şi în prezent, iar de la 1 iunie doar pentru câteva. E importantă şi legea votată în Parlament, dar şi opţiunea pe care noi Guvernul o avem, pe baza studiilor epidemiologice realizate, de a canaliza această măsură a şomajului tehnic – care este totuşi o măsură pasivă, înseamnă că persoana stă acasă, ca măsură de protecţie desigur, dar este o persoană inactivă prin faptul că stă acasă – doar pentru câteva domenii. (…) Va continua şomajul tehnic până la 1 iunie în aceleaşi condiţii pentru toţi cei care au fost afectaţi de pandemie şi fac dovada că au suspendat temporar contractele angajaţilor, adică i-au înscris în şomaj tehnic”, a spus Violeta Alexandru, la Digi 24.

După data de 1 iunie, vor mai putea beneficia în continuare de șomajul tehnic, angajații din câteva domenii, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere care să ateste veridicitatea datelor.

„Apropo, suntem în pline verificări ale acestor aspecte. Cei care vor şi doresc să solicite șomaj o vor putea face până la începutul lunii iunie, după care fondurile vor fi canalizate doar pe câteva domenii. Restul măsurilor guvernului vor fi pentru revenirea în activitate. Aceasta este intenţia noastră şi propunerea pe care o voi face mâine în şedinţa de Guvern, urmând ca de la 1 iunie să beneficieze câteva domenii, industria de spectacole de pildă, dar rămâne să armonizăm cu legea care a trecut acum de Parlament – (a stării de alertă n.red) şi care va ridica foarte multe probleme, în practică, pentru colegii mei din Sănătate şi din domeniul Afacerilor Interne, mai degrabă sub aspectul siguranţei persoanelor, iar în ceea ce mă priveşte trebuie să am în vedere problema centrelor comerciale”, a declarat Ministrul Muncii.

349.705 de contracte de muncă au încetat de la începutul stării de urgență, conform cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii şi transmise de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. 62.620 sunt din Comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 61.330 sunt din industria prelucrătoare, iar 50.713 sunt din Construcţii.

891.091 este numărul contractelor de muncă suspendate de la începerea stării de urgență. 260.338 de contracte din industria prelucrătoare, 157.746 din comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 112.952 din hoteluri şi restaurante

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations