Connect with us

Actualitate

ȘOCANT: România are 10 mii de copii fără CNP

Published

on

Se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Convenției cu Privire la Drepturile Copilului. Președintele României a promulgat legea care le garantează copiilor fără CNP accesul gratuit și nediscriminatoriu la educație.

Prin acest demers legislative se modifică Legea educaţiei naţionale, în așa fel încât copiii fără acte de identitate să poată fi înscriși în sistemul educațional. În plus, reprezentanții unităților de învățământ la care se solicită înscrierea vor anunța în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui CNP.

Inițiativa legislativă a fost depusă de deputata independentă Oana Bîzgan împreună cu alte peste 60 de parlamentare din toate formațiunile politice. Propunerea legislativă a fost cumulată cu alte modificări privind Legea Educației Naționale nr 1/2011, printre care reducerea numărului de ore pentru elevi și legea pentru combaterea bullying-ului în școli, însă pachetul de legi a fost inițial respins de către Președinte, în ianuarie 2019, motivația fiind exclusiv legată de reducerea numărului de ore.

„Avem cazuri frecvente în care copiii nu pot merge la școală din cauza unor situații de care nu sunt vinovați și pe care nu le pot rezolva singuri. Prin această lege remediem o încălcare repetată a unui drept garantat de Constituție și oprim perpetuarea unei probleme sistemice, prin responsabilizarea tuturor celor implicați. Este al doilea proiect prin colaborare transpartinică la feminin și cred că avem nevoie de mai multe inițiative de acest gen, pentru că le putem demonstra cetățenilor că primează nevoia din societate, nu apartenența politică. Le mulțumesc colegelor mele că au luptat pentru această inițiativă”, declară deputata independentă Bîzgan, inițiatoare a proiectului. 

Peste 10.000 de copii se află în această situație. În plus, reprezentanții unităților de învățământ la care se solicită înscrierea vor anunța în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui cod numeric personal.

 „Nu este vina copiilor că nu au actele necesare înscrierii la școală; nu ei sunt responsabili pentru faptul că, dintr-un motiv sau altul, nu au CNP. Statul are datoria să intervină prin serviciile de asistență socială pentru a corecta această situație discriminatoare – este dreptul fiecărui copil să beneficieze de un start egal în viață”, consideră Mara Mareș, deputată PNL și co-inițiatoare a propunerii legislative. 

„Discutăm despre egalitatea și universalitatea drepturilor și libertăților cetățenilor, dreptul la educație gratuită; ca medic pediatru și membru în Comisia pentru sănătate și familie atrag atenția în mod special asupra acestor aspecte – avem datoria ca în România, țară membră UE să nu mai existe persoane fără acte de identitate, mai ales copii care din această cauză să nu poată merge la școală”, declară dr. Maricela Cobuz, deputată PSD în susținerea propunerii inițiate. 

„Prin această inițiativă facem doi pași importanți. Pe de-o parte, ne asigurăm că accesul la educație este, într-adevăr, un drept al tuturor copiilor și că aceștia pot dobândi actele de identitate atât de necesare. Pe de altă parte, este a doua colaborare de amploare a femeilor din Parlamentul României în această legislatură, ceea ce demonstrează că există cauze – educația este una dintre ele – ce depășesc granițele politice”, completează deputata USR, Lavinia Cosma, militantă pentru accesul copiilor la educație egală și nediscriminatorie. 

Inițiativa legislativă a fost depusă în Parlament în luna mai a anului 2018 și este a doua inițiativă comună transpartinică a femeilor din Parlament, prima dintre ele – creșterea vârstei la care copiii din sistemul de protecție sunt trimiși în instituții de tip rezidențial de la 3 la 7 ani – a fost deja promulgată în noiembrie 2018.

Oana Bîzgan este deputată independentă și Young Global Leader, membră în Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați. Îi aparțin o serie de inițiative legislative ambițioase, precum legea hărțuirii stradale, legea creșterii vârstei la care copiii din sistemul de protecție sunt trimiși în centre de tip rezidențial, înființarea unui registru național al infractorilor sexuali, acordarea de servicii gratuite de sănătate și educație pentru copiii fără CNP, pedepsirea hărțuirii morale la locul de muncă, dar și modificări privind legea adopției.Mai multe informații pe www.oanabizgan.com.

Copyright © 2019 AT Video Creations