Connect with us

Actualitate

Selecția lui Predoiu pentru principalele parchete

Published

on

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat rezultatele selecţiei pentru propunerea de numire a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT. Pentru șefia Parchetului General a fost propusă procuroarea Gabriela Scutea, pentru șefia DNA a fost selectat procurorul Crin Bologa, iar pentru șefia DIICOT – procuroarea Georgiana Hossu.

Conform procedurii, propunerile ministrului vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, care va acorda un aviz. După obţinerea acestuia, Predoiu va înainta propunerile preşedintelui Klaus Iohannis în vederea numirii noilor şefi ai celor trei principale Parchete.Principalele declarații ale ministrului Justiției:

  • Pentru funcția de procuror general – Gabriela Scutea
  • pentru șefia DNA – Crin Bologa
  • pentru șefia DIICOT – Georgiana Hossu
  • am ales candidații care au prezentat competență și experiență. M-am ferit de experimente
  • Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar profesional. Proiectul de management al dnei Scutea a fost cel mai bun
  • Crin Bologa cunoaște DNA, a lucrat în DNA și nu a avut legături cu pasivele DNA. Prestația la interviu a fost impresionantă. Aduce garanții că lupat anticorupție va continua energic
  • Georgiana Hossu a avut un proiect comprehensiv.
  • faptul că ceilalți candidați nu au fost selectați nu le știrbește valoarea profesională. Câțiva dintre ei au toate datele pentru a funcționa în fruntea Parchetelor. A fost un sprint cu sosire la fotografie
  • în ipoteza în care cei nominalizați vor ajunge pe funcție le transmit un mesaj: reparați vulnerabilitățile, motivați procurorii, combateți toate formele de infracționalitate din zonele de competență. Ministerul Justiției vă va fi partener

Cine sunt procurorii propuși pentru preluarea șefiei celor mai importante parchete din țară

Gabriela Scutea, propusă la șefia Parchetului General, este în prezent magistrat la Parchetul Curţii de Apel Braşov şi fostă adjunctă a Laurei Kovesi. Scutea este unul dintre magistraţii care a protestat faţă de modificările din Justiţiei operate de către PSD, ea a fost respinsă de Tudorel Toader pentru şefia Ministerului Public.

Ea a mai candidat, fără succes, pentru funcţia de procuror general şi cea de şef al DNA, însă nu a fost pe placul fostului fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, mai ales că Gabriela Scutea a fost unul dintre magistraţii vocali care au protestat, inclusiv la Bruxelles, împotriva modificărilor PSD la legile Justiţiei Scutea a fost adjuncta procurorului general al României Laura Codruţa Kovesi, iar între 2013 şi 2016 a fost Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei la Comisia Europeană.

Scutea a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în perioada OUG 13. Potrivit unor surse, ea a făcut parte din echipa care l-a convins pe ministrul Justiţiei de la acea vreme, Florin Iordache, să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanţei care impunea un prag la abuzul în serviciu şi îl salva pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive.

Crin Bologa, propus la conducerea DNA, este prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

În 2005, pe când avea doar 33 de ani, Bologa a devenit şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţiei – Serviciul Teritorial Cluj, devenind cel mai tânăr procuror din ţară ajuns într-o funcţie atât de importantă. Absolvent al Facultăţii de Drept de la Cluj-Napoca, în 1995, sălăjeanul şi-a început cariera ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, pentru ca din 1999 până în 2005 să fie procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. Până la începutul anului 2008, a condus DNA Cluj, funcţie la care a renunţat invocând motive familiale, întorcându-se ca simplu procuror la Parchetul sălăjean. Un an mai târziu, a preluat şefia Secţiei Judiciar, pe care a asigurat-o până în 2013, când a devenit prim-procuror al judeţului. A stat în funcţie până în 2018, când i-a expirat cel de-al doilea şi ultimul mandat, pentru ca de atunci să fie adjunct al instituţiei. Cel mai complex caz instrumentat ar fi fost o crimă petrecută în 2003.

Potrivit declarației sale de avere, procurorul are 7 terenuri în Sălaj. Cluj-Napoca și Constanța. În Cluj-Napoca sunt 2 apartamente și în Zalău o casă de locuit. Bologa are un autoturism Audi A3 și un BMW X3. De asemenea, acesta are și un credit de 60.000 de lei, scadent în 2021. Procurorul are două conturi în valoare de 6.916 lei, respectiv 80.277 lei. Crin Bologa a obținut de la parchetul din Sălaj, un venit anual de 212.999 lei. Soția sa, care lucrează la Serviciul de Probațiune, avea un venit anual de 54.327 lei. Veniturile din chirii au fost de peste 5.000 euro.

Elena Giorgiana Hosu este propusă pentru preluarea șefiei Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Ea este, în prezent, adjunct al instituției. Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei. După ce Alina Bica şi-a dat demisia în 2015 din funcţia de procuror-şef al instituţiei, Giorgiana Hosu a preluat interimatul instituţiei. Hosu s-a ocupat de dosarul crimelor din Caracal.

Copyright © 2019 AT Video Creations