Connect with us

Actualitate

SCANDALOS: PSD ne vinde și muntele

Published

on

S-a creat un precedent periculos. În goana după bani, Romsilva a dat liber la vânzarea loturilor de teren pe vârful munților Bucegi. Parcul Natural Bucegi, aflat în subordinea Romsilva, este administrat după un plan de management din 2011. Documentul trebuia revizuit de trei ani, dar cei responsabili nu au reuşit să se pună de acord. 

Autoritatea locală din Dâmboviţa a dat avizat construcția de case de vacanță pe platoul Bucegilor. În zona de dezvolvare durabilă a parcului natural şi se lucrează deja la drumul care va merge spre prima casă de vancață.

Un investitor a obţinut deja autorizaţie de construcţie pentru astfel de casă, dar şi pentru drumul de acces aferent.

Autoritatea locală din Dâmbovița a aprobat dezvoltarea unui complex rezidenţial, turistic şi de agrement pe 10 hectare, în apropiere de cabana Piatra Arsă. Loturile de teren au trezit interesul afaceriștilor, iar activiştii de mediu ridică neputincioși din umeri. Ei spun că muntele va fi distrus.

Potrivit informațiilor, prima casă de vacanţă de pe platoul Bucegilor va avea apă adusă cu cisterna de la poalele muntelui, energie electrică produsă de panouri fotovoltaice şi fosă septică.

Planul urbanistic aprobat de Consiliul Local Moroieni este, însă, unul ambiţios. Potrivit documentului, în zonă, pe o suprafaţă de 10 hectare, vor fi ridicate mai multe imobile, iar primarul susţine că ar fi vorba şi de hoteluri şi pensiuni. Complexul imobiliar este prevăzut cu locuri de parcare, câteva piscine, terenuri de sport şi heliport.

Terenul scos la vânzare deja pe internet este cumpărat cu 19 euro metrul pătrat. Primarul din Moroieni susţine că sunt mai mulţi investitori care vor să vină în zonă.

„Aceşti investitori doresc să aducă şi utilităţile în zona Piatra Arsă. Sunt făcute studiile respective de către societăţile acestea, în vederea de a se aduce apa din Bolboci şi curentul dinspre Buşteni sau Sinaia, se vor duce gazele şi în zona aceea. O să fie staţie de epurare, tot dumnealor se ocupă”, afirmă primarul din Moroieni, Laurențiu Moraru. Edilul susţine că planurile pe care le-a aprobat au şi avizul administraţiei Parcului Natural Bucegi, deci a Romsilva.

Reprezentanţii rezervaţiei au confirmat că în zona se poate construi, dar au anunţat că vor exista anumite condiţii care trebuie îndeplinite.

„Vor trebui să ţină cont de o arhitectură locală, deci n-avem ce cauta cu termopane, cu inoxuri, vopseluri portocalii şi aşa mai departe”, spune Horia Iuncu, director Parcul Natural Bucegi.

Autoritatea locală din Sinaia critică proiectul.

„Mi se pare total iresponsabil, pur şi simplu o schimonosire a muntelui şi va duce la un haos, la fel cum s-a creat în multe alte zone în ţară”, spune Vlad Oprea, primarul din Sinaia.

În zonă au apărut deja anunțuri de vânzare chiar pe platou.

Copyright © 2019 AT Video Creations