Connect with us

Actualitate

Șantierul Primăriei Sectorului 3, unde doi muncitori au murit și alți 4 au fost răniți, NU AVEA NICIO AUTORIZAŢIE. Primarul Robert Negoiţă: Este o zi tristă și dificilă pentru comunitatea noastră

Published

on

Șantierul Primăriei Sectorului 3, acolo unde doi muncitori au murit și alți 4 au fost răniți după ce un şanţ s-a surpat, nu avea nicio autorizație. Firma primise deja amendă de la Garda de Mediu și urma să mai ia una, de la Inspectoratul de Stat în Construcții. În dosarul penal deschis după accident, polițiștii au mers la spital ca să-i audieze pe răniți.

„Din păcate, veștile nu sunt bune. Cel de-al cincilea muncitor a fost găsit însă fără a putea fi salvat. Dumnezeu să îl odihnească! Este o zi tristă și dificilă pentru comunitatea noastră.”, a scris pe Facebook Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3.

Muncitorii erau angajați la Algorithm Residential, societate înființată în urmă cu patru ani de Consiliul Local Sector 3. De accesul mașinilor până în spatele Bibliotecii Naționale se ocupau angajați de la ADP Sector 3.

„Lucrările au început în luna iulie 2021, investitorul nu a comunicat ISC data începerii lucrărilor de construcții. Investitorul nu a obținut în prealabil autorizație de construire în condițiile legii. Pentru neîndeplinirea dispozițiilor ale legislației în vigoare, factorii responsabili vor fi sancționați contravențional.”, a declarat Tiberiu Taropa, de la Inspectoratul de Stat în Construcții, citat de Digi 24.

Șantierul se află chiar în centrul Capitalei. Din cauza buldozerelor care făceau săpături fără umezirea pământului, aerul din zonă era plin de praf. În plus, mormane de deșeuri erau mutate de pe un teren pe altul. Comisarii de mediu au sancționat constructorul încă la mijlocul lunii iulie.

„Noi am dispus încetarea lucrărilor și aducerea la starea inițială. Nu aveau niciun fel de autorizație, drept pentru care s-a întocmit și un proces verbal. S-au dispus măsuri de aducere a terenului la starea inițială și o amendă de 50 de mii de lei aplicată societății respective.”, a declarat şi Octavian Berceanu, şeful Gărzii de Mediu.

A fost deshisă imediat după accident o anchetă penală pentru ucidere din culpă. Trei din cei patru supraviețuitori au fost răniți și au fost internați în spital. Primii au fost audiați chiar pe șantier, după eveniment – șeful de echipă și încă un angajat al firmei de construcții. Ancheta vizează și infracțiunea de neluare a măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

„La prima vedere se poate constata că nu au fost asigurate măsurile de sprijinire a malului în totalitate.”, a spus declarat Constantin Bujor, inspector la ITM București.

Anchetatorii au adunat ultimele probe de la fața locului si au ridicat documente de la firma care a executat lucrarile.

Foto: Inquam / Octav Ganea

Copyright © 2019 AT Video Creations