Connect with us

Actualitate

S-a lansat programul IMM Invest ”pentru repornirea economiei”

Published

on

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat vineri lansarea programului IMM Invest pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii din România, care vor putea accesa credite garantate de stat, fără comisioane și dobânzi, de până la 800.000 de euro. Potrivit ministrului, banii vor putea fi folosiți pentru investiții și capital de lucru.

”Astăzi, la ora 10:00, am început cel mai amplu program de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii din România, IMM Invest. Cu un simplu click și complearea unui formular, IMM-urile din România au astăzi acces la credite garantate pentru investiții și capital de lucru, garantate cu până la 90%. Astfel, Guvernul României pornește al treilea program important în această primă fază, după programul cu șomajul tehnic și amânarea ratelor clienților la bancă. Acest program este important nu doar prin dimensiune și caracteristici, ci prin faptul că tot astăzi începem și etapa a doua, etapa de repornire a economiei”, a anunțat Florin Cîțu într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria.

El a explicat că, față de celelalte două programe, IMM Invest nu are nicio condiționalitate și se adresează tuturor companiilor mici și mijlocii din România, nu doar celor care au fost afectate de criza cauzată de coronavirus.

”Plafonul de garantare este de 15 miliarde de lei, o schemă de ajutor de stat care a fost aprobată de Comisia Europeană. Creditele sunt garantate cu până la 90% în funcție de destinație – dacă sunt capital de lucru sau investiții. În prima fază, direct, vor fi susținute aproximativ 600.000 de locuri de muncă. Începând de astăzi, companiile se pot înregistra pe platforma imminvest.ro. lucrurile sunt foarte simple: se completează un formular și apoi informațiile sunt trimise către banca pe care a solicitat-o fiecare client. Dacă un client a fost refuzat de o bancă, există posibilitatea să se încerce la o altă bancă, programul este flexibil. Comisioanele și dobânzile sunt suportate de Guvernul României”, a precizat ministrul Finanțelor.

Cîțu a mai spus că, până acum, suma pe care guvernul putea să o acorde pe companie prin astfel de programe, aprobată de Comisia Europeană, era de maxim 200.000 de euro. ”Prin acest program este pentru prima oară când putem să acordăm această facilitate pentru o sumă de 800.000 de euro pe companie”, a subliniat el.

”Calendarul de implementare: de azi începem și nu există un termen limită, nu există primul venit – primul servit, nu este un program care merge doar pe perioada stării de urgență, va funcționa pe tot parcursul anului și, dacă va fi nevoie, vom suplimenta plafonul de garanție de 15 miliarde de lei”, a mai precizat Cîțu.

Copyright © 2019 AT Video Creations