România vrea un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

  România și-a anunțat sprijinul „fără rezerve sau condiții” față de Finlanda și Suedia, dacă vor depune cereri de aderare la NATO, a anunțat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, citat într-un comunicat al ministerului.

  Aurescu a făcut acest anunț sâmbătă, în prima zi a reuniunii informale a miniștrilor de externe din statele NATO, desfășurată la Berlin în perioada 14-15 mai 2022, chiar la discuția miniștrilor aliați cu omologii din Finlanda și Suedia.

  Toti aliații – cu o singură excepție – au anunțat că sprijină aderarea celor două țări. Turcia e singurul membru NATO care a pus condiții.

  „Toti aliații – cu o singură excepție – au exprimat fără rezerve sau condiții sprijinul pentru aderarea rapidă a celor două state la NATO dacă cele două state vor depune, formal, cereri de aderare, care sunt de altfel așteptate în perioada imediat următoare. Mesajul general transmis de aliați a fost acela de evidențiere a sprijinului pentru politica „Ușilor Deschise” a NATO și a importanței acesteia, care derivă direct din Tratatul de la Washington din 1949. De asemenea, a fost evidențiat nivelul ridicat al relațiilor de parteneriat ale NATO cu Finlanda și Suedia – în perspectiva unei decizii de aderare”, au transmis, duminică, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

  Pentru România este importantă viitoarea contribuție concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, a spus Aurescu.

  Reuniunea informală ministerială de externe a NATO de la Berlin continuă duminică, 15 mai, cu discuții despre războiul din Ucraina și pregătirea Summitului NATO de la Madrid, din 28–30 iunie 2022.

  Sursa foto: stiridiaspora.ro

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI