Connect with us

Actualitate

România îşi întăreşte sistemul de apărare. Primul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare tip HIMARS a ajuns în ţară

Published

on

Principalele echipamente ale lansatorului tip HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), care va intra în dotarea Armatei României, au sosit în acest weekend în Portul Constanța, potrivit Ministerului Apărării. Sistemul HIMARS poate lovi ținte de până la 300 de km şi reprezintă o componentă esențială a sistemului de artilerie terestră al României.

România a plătit SUA 1,5 miliarde de dolari pentru achiziţionarea acestor sisteme. Ţara noastră devine astfel primul stat NATO din afara SUA care va folosi sistemul HIMARS.

Echipamentele vor ajunge în cadrul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani, prima unitate a Forțelor Terestre Române care va avea în dotare acest sistem. În perioada următoare, se va desfășura testarea tehnicii militare şi se va face recepţia.

Potrivit Legii 46/2018, în baza căreia se face achiziţia, România va fi dotată cu trei sisteme HIMARS, cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, transmite g4media.ro. Contractul cuprinde şi muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţă, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi serviciul de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, vor acţiona independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale, mai relatează g4media.ro.

Foto: captură teste sistem HIMARS

Copyright © 2019 AT Video Creations