Rezervele de cereale ale României și „războiul mondial al pâinii”

  Deși oficialii români ne asigură că țara noastră nu se va confrunta cu o criză a pâinii și că vom avea destule grâne cât să şi exportăm, Italia lansează avertismente susținând că începe „războiul mondial al pâinii”.

  Ucraina, unul dintre cele mai mari exportatori de grâne şi îngrăşăminte are navele blocate de trupele ruseşti, iar pentru multe ţări din Africa şi Orientul mijlociu ar putea însemna oficial începutul foametei. 

  „A început deja războiul mondial al pâinii” a spus Luigi di Maio, ministrul de Externe al Italiei, din cauza blocării cerealelor în Ucraina, care împiedică accesul la grâne a numeroase ţări vulnerabile, iar această situaţie implică „riscul ca noi conflicte să izbucnească în Africa”.

  Potrivit fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, Romania este foarte pregătită în acest război, ba chiar va exporta grâne. Însă există țări care vor fi afectate, cele în care Ucraina exportă în mod deosebit.

  În plus, la Odessa sunt blocate 57 de nave care au la bord în total peste un milion de tone de cereale, ce riscă să se strice, după cum a anunțat ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solskyi.

  Și oficialii ONU au avertizat, în timp ce alte țări s-au oferit să facă anumite culoare speciale pentru ca grânele din Ucraina să ajungă la beneficiari.

  Totuși, cât de pregatită este România, inclusiv pentru export și care sunt țările care ar putea cere grâne de la noi?

  În acest context complicat, România, alături de alte state din Europa, încearcă să scoată cerealele ucrainene din țară, pe alte căi decât cele blocate de navele rusești din Marea Neagră.

  Numai că țara noastră întâmpină mari dificultăți în gestionarea unui volum atât de mare de mărfuri agricole.

  Săptămâna trecută, de exemplu, 90 de vapoare ucrainene așteptau la coadă să intre pe canalul Sulina. O situație complicată este și în portul Constanța, tot din cauza numarului mare de nave din Ucraina.

  Sursa foto: Arhivă Pixabay

  Articole Similare

  Summer Well 2022 începe vineri, la Domeniul Ştirbey din Buftea

  Trupe renumite – precum Arctic Monkeys, Nothing but Thieves,...

  Primarul Sectorului 6 ironizează proiectul trenului metropolitan, inițiat de Nicușor Dan

  Proiectul Trenului Metropolitan Bucureşti-Ilfov, inițiat de primarul general al...

  Rusia a pierdut 8 avioane de luptă în urma exploziei din Crimeea

  Cel puțin cinci avioane de luptă-bombardament Su-24 Fencer și...

  Alte două nave cu cereale au plecat din Ucraina

  Un transport de cereale ucrainene urmează să fie încărcat...
  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI