Connect with us

Actualitate

Protest în Barcelona după moartea unei românce

Published

on

Ancheta declanșată după un incendiul din Barcelona a dezvăluit că o românca a murit, împreună cu întreaga familie, în flăcări, după ce a plătit 700 de euro mafiei chiriilor din oraș pentru a putea locui în fostul sediu de bancă, rămas abandonat. Tragedia a declanșat un protest în Barcelona.

Marți dimineața patru membri ai aceleiași familii au murit în incendiul izbuncit la o clădire abandonată, fost sediu bancar, din Barcelona unde locuiau ilegal 10 oameni, noteaza ziarulromanesc.es. Pe lângă româncă și familia ei, se mai aflau un alt cuplu de origine română, care locuiau la parter și trei tineri din Maroc și unul din Algeria care ocupau subsolul, relatează La Vanguardia.

Shaky, Violeta și copiii lor, Arsalan si Zhara, în vârstă de 3 ani și de patru luni locuiau în clădire de aproape un an și erau asistați de serviciile sociale care îi vizitau în medie de șase ori pe lună pentru a le oferi lucruri de bază pentru traiul zilnic. Violeta avea grijă de copii si Shaky ieșea în fiecare zi să facă turul orașului în cautarea de fier vechi. Câștiga din asta 50 de euro pe zi, povestește Mihaiță Dragomir, fratele Violetei.

„Oamenii din zonă îl cunoșteau și îi dădeau obiecte”, spune o vecină. Bărbatul era de origine pakistaneză și s-a mutat în clădire alături de Violeta și fiul lor Arsalan în septembrie 2020, după ce au plătit unui bărbat 700 de euro. Astfel au cumpărat de la grupurile mafiote care se ocupă cu chiriile ilegale din Barcelona dreptul de a se stabili acolo.

În clădirea unde a izbucnit incendiul locuiau alți șase oameni. La parter, pe lângă cei 4 morți, mai trăia un cuplu de origine română, iar la subsol alte patru persoane, trei din Maroc și una din Algeria. Cei patru bărbați care se aflau în subsol în momentul incidentului și-au salvat viața refugiindu-se pe o terasă. Între timp răniții au fost externați.

Conform anchetatorilor, în acea noapte, între Shaky și ceilalți locuitori de la parter ar fi avut loc o ceartă care a necesitat intervenția poliției. Dimineață cuplul de origine română a fost îndemnat să părăsească locul. Trei ore mai târziu, a izbucnit incendiul mortal.

Poliția regională nu exclude nicio ipoteză și continuă să ia în considerare orice pistă de anchetă. În ciuda faptului că prima teorie, după o inspectare vizuală, vizează o țigără uitată aprinsă sau o lumânare prost stinsă, agenții vor să analizeze dacă ar putea exista vreo legătură între cearta cu românii și incendiul ulterior. Alte mărturii vorbesc despre certuri frecvente pe fondul consumului de alcool. Serviciile sociale spun că, în ciuda faptului că acea clădire era abandonată, îndeplinea cerințele pentru a-i lăsa pe copii în grija părinților acolo.

În fața clădirii unde s-a produs tragedia, locuitorii din zonă au ridicat un altar cu flori și candale. Primarul Barcelonei a reacționat și el la tragedie. Moartea româncei și a familiei sale a declanșat proteste. Zeci de oameni au ieșit în stradă în Piața Sant Jaume (centrul vechi al orașului) din Barcelona cu bannere protestând la adresa politicilor sociale. Au afișat mesaje precum: „Indiferența ucide”, „Nu au murit, au fost asasinați”, „Se duce un război cu săracii” sau „Avem drepturi la apă, lumină și acoperiș”, scrie gandul.ro

Copyright © 2019 AT Video Creations