Proiectul „Schengen militar”: Rusia îngrijorată de inițiativa NATO

Proiectul „Schengen militar”: Rusia îngrijorată de inițiativa NATO

Declarațiile și reacțiile Rusiei în fața unui proiect care propune crearea unui coridor militar pentru trupele Alianței Atlantice în Europa

de editor.rptv
0 comment
Schengen militar

Un proiect demarat în cadrul Uniunii Europene a stârnit îngrijorarea Rusiei și a declanșat dezbateri intense în ceea ce privește securitatea regională. Inițiativa, cunoscută sub numele de „Schengen militar”, are ca obiectiv facilitarea deplasării trupelor NATO dintr-o țară în alta, într-un mod similar cu cel al zonei Schengen pentru circulația liberă a persoanelor.

După ce Polonia, Germania și Țările de Jos au semnat o declarație la 31 ianuarie, propunând crearea unui „coridor militar” pentru trupe și echipamente militare, reacțiile nu au întârziat să apară din partea Rusiei. Kremlinul a considerat această inițiativă drept o potențială amenințare la adresa securității sale, iar oficialii au atras atenția că aceasta ar putea fi motivată de teama unui posibil atac rusesc împotriva unei țări membre NATO.

În timp ce dezbaterile privind acest „Schengen militar” au început în decembrie 2023, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că Rusia nu a reprezentat niciodată o amenințare pentru Alianța Atlantică. Cu toate acestea, pesemne că reacțiile sunt încă intense, iar presa rusă a titrat deja acest proiect drept „realizarea unui Schengen militar în miniatură”.

Problemele de „mobilitate militară” au fost pe agenda europeană încă din 2017, iar acum, odată cu semnarea acestei declarații, acestea devin subiect de dezbatere intensă. Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a subliniat importanța mobilității militare rapide, mai ales în fața unor posibile crize la granițele europene.

Citește și despre

Martor cheie în dosarul Arhiepiscopului Tomisului

Cu toate acestea, progresul în implementarea unor astfel de proiecte este încă împiedicat de anumite obstacole, inclusiv reglementări naționale și infrastructură inadecvată. Potrivit șefului Comandamentului Comun de Sprijin și Activare al NATO, Alexander Sollfrank, „suntem în criză de timp” și este necesar să se acționeze rapid pentru a pregăti o potențială reacție la o amenințare emergentă.

Într-un context geopolitic tensionat, unde se conturează schimbări majore în echilibrul de putere și în dinamica relațiilor internaționale, proiectul „Schengen militar” reprezintă doar una dintre multele inițiative care pot influența evoluția situației în regiunea europeană și nu numai.

Ne găsiți și pe Facebook

You may also like

Lasă un comentariu

RPTV - Sursa ta de stiri de incredere.

Copyright © 2023 RPTV