Programul ”România Educată”, expus de Sorin Cîmpeanu la reuniunea miniștrilor Educației și Cercetării de la Paris

  Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a vorbit omologilor săi europeni despre programul prezidențial ”România Educată”, în timpul reuniunii miniștrilor responsabili cu învățământul superior, cercetarea și inovarea. Evenimentul a fost organizat la Paris, în perioada 24 -25 ianuarie, sub egida președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, relatează portalul roeducatia.ro.

  Sorin Cîmpeanu a explicat că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) include investiții în digitalizarea universităților, în susținerea unor rute complete de învățământ profesional/dual, precum și pentru construcția de facilități moderne care să susțină un proces educațional modern și o tranziție ecologică. Ministrul a arătat că toate acestea se vor realiza sub tutela proiectului ,,România Educată”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației.

  De asemenea, ministrul a vorbit în timpul reuniunii de la Paris și despre importanța clarificării statutului juridic al alianțelor de universități europene și al unor diplome europene de licență, master sau doctorat. Oficialul român a declarat susținerea din partea României a acestor obiective, pentru facilitarea cooperării transnaționale la nivel european.

  Redăm mai jos comunicatul de presă integral al Ministerului Educației:

  În cadrul reuniunii miniștrilor responsabili cu învățământul superior, cercetarea și inovarea din statele membre ale Uniunii Europene, având ca temă principală Consolidarea cooperării transnaționale între universități pentru viitorul Europei, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a salutat lansarea de către Comisia Europeană, în data 18 ianuarie 2022, a Comunicării privind Strategia europeană pentru universități. Ministrul român al Educației a subliniat că acest document este rezultatul unui proces îndelungat de cooperare și reflecție la nivel european, la care au contribuit statele membre și universitățile, atât în cadrul Procesului Bologna, cât și în cadrul oferit de implementarea programelor europene în domeniile educației și cercetării.

  În același timp, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a reliefat importanța și necesitatea identificării celor mai eficiente mijloace de consolidare a sinergiilor între învățământul superior, cercetare și inovare, accentuând condiția sine qua non a parteneriatului între universități și mediul socio-economic pentru o valorizare reală a rezultatelor cercetării și pentru un transfer tehnologic eficient.

  Totodată, ministrul Educației a precizat că la nivel național, sub tutela proiectului România Educată, Planul Național de Redresare şi Rezilienţă include obiective de investiții care au în vedere sprijinirea procesului de digitalizare a universităților, susținerea unor rute complete de învățământ profesional/dual, precum și construcția de facilități moderne care să susțină un proces educațional modern și o tranziție ecologică.

  Pentru facilitarea cooperării transnaționale la nivel european, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a declarat susținerea continuă și fără echivoc a României, atrăgând, totuși, atenția asupra importanței, dar și a caracterului extrem de ambițios al propunerilor de clarificare a statutului juridic al alianțelor de universități europene și al unor „diplome europene” de licență, master sau doctorat.

  Ministrul francez al învățământului superior și cercetarii, Frederique Vidal, în calitate de reprezentant al Președinției franceze a susținut importanța promovării „atractivităţii şi competitivităţii” universităților europene, subliniind importanța libertății academice, a integrității ştiinţifice, precum și a resurselor alocate cercetării, domeniu care „trebuie finanţat mai mult şi mai bine”.

  Foto: Facebook PFUE2022

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI