Connect with us

Actualitate

Programe sociale pentru o viaţă la standarde europene. Vezi ce servicii ai la dispoziţie şi fii mândru că locuieşti în Sectorul 6!

Published

on

Direcţia Generală de Asistenţă Socială Sector 6 are experienţă în implementarea unor proiecte destinate copiilor, bătrânilor şi persoanelor cu dizabilităţi. Prin programele sociale puse la dispoziţia comunităţii de-a lungul anilor, şi mizând pe cele aflate în plin proces de implementare, locuitorii Sectorului 6, cu precădere persoanele vulnerabile, au putut experimenta incluziunea socială. Ba mai mult, şi-au dezvoltat şi o securitate emoţională, menită să le stimuleze motivaţia de a se integra în societate.

Primul centru social de tip Montessori din ţară

În septembrie 2019, s-au deschis porțile unui proiect unic în România: Centrul de Zi „Floare de Colț – Grădina Montessori”. Încă de la început, Centrul, nu doar că şi-a propus, dar a şi reuşit să ofere o educaţie preşcolară excelentă, urmând metoda Montessori, pentru 45 copii din comunitatea Sectorului 6, proveniți din familii vulnerabile. Aşa se face că, anual, 2.000 de copii sunt integrați în sistemul de îngrijire și educație, în centrele de zi de tip creșă sau grădiniță.

Suntem singura autoritate locală, la nivel național, care am implementat, în premieră, sistemul educațional Montessori. Educația celor mici nu este făcută în modul clasic. Este o interacțiune complexă prin care copilul se simte partener. Intenția mea este să deschidem în anii următori alte grădinițe care să predea pe baza acestui sistem revoluționar „, a declarat Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6.

În programul centrului, copiii participă la activități de luni până vineri, între orele 8:00 şi 16:00, şi sunt permanent urmăriţi şi însoţiţi de o echipă de profesionişti. Aceeaşi echipă oferă şi părinţilor şedinţe de consiliere, suport în confruntările cotidiene, astfel încât schimbarea să se producă pe ambele fronturi.

Copiii care beneficiază de aceste servicii provin din familii cu resurse financiare reduse. În zona privată, o grădiniță cu sistem de predare Montessori este extrem de costisitoare. Noi oferim această posibilitate familiilor cu venituri mici, astfel încât comunitatea să fie sprijinită așa cum trebuie. Vreau să ajungem la nivelul în care să avem atât școli gimnaziale, cât și licee care să predea în sistem Montessori„, a mai spus edilul.

Programul BANI PENTRU PLATA BONELOR

Primăria Sectorului 6 contribuie la plata serviciilor oferite de bone. Astfel, familiile care au în întreținere copii preșcolari și ale căror venituri nete pe membru de familie se situează sub 3.500 lei/lună, pot beneficia de ajutorul financiar oferit, lunar, de Primărie. Costul suportat de Administrația Locală a Sectorului 6 variază între 250 lei și 710 lei, în funcție de veniturile familiilor.

În perioada stării de urgență când am avut creșele, gradinițele și școlile închise, foarte multe familii riscau să-și piardă job-urile pentru că nu aveau cu cine să-și lase copiii. Pe raza sectorului sunt foarte mulți părinți care nu au cu cine să-i lase pe cei mici și sunt nevoiți să apeleze la bone. Așa am decis ca acest program să fie implementat la nivelul Sectorului 6 „, a spus Gabriel Mutu.

Servicii de recuperare pentru copiii cu dizabilități

300 de copii cu dizabilități sunt înscriși în acest program și beneficiază de serviciile gratuite de recuperare oferite în cadrul celor 2 centre care funcționează pe raza sectorului. Atât Complexul de Servicii Sociale pentru Copii cu Dizabilitati “Istru”, cât și Centrul de zi pentru copii cu dizabilități „Orsova”, se ocupă de copiii aflaţi în plasament, separaţi temporar sau definitiv de familie, având grijă să le ofere un climat propice dezvoltării lor.

Cantinele sociale

O problemă stringentă care nu a fost uitată, ori abandonată, o reprezintă persoanele aflate în imposibilitatea de a-și procura hrana zilnică. Pentru asta, Primăria Sectorul 6 pune la dispoziție, anual, 100.000 de porții de mâncare caldă care sunt distribuite prin intermediul cantinelor sociale aflate în subordine. 400 de persoane beneficiază zilnic de o masă gratuită sau mai ieftină de la Direcția de Asistență Socială Sector 6.

Sunt oameni care nu au din ce să-și cumpere mâncare și, la fel ca și în alte cazuri, avem obligația de a fi alături de aceste suflete. Hrana care se prepară în aceste cantine este de calitate. Am fost de câteva ori și am vizitat cantinele și chiar am gustat din ceea ce se prepară acolo. Am rămas plăcut impresionat”, a declarat primarul Sectorului 6.

Serviciile de îngrijire la domiciliu, o necesitate pentru comunitate

Prin intermediul acestui program 60 de persoane de vârsta a treia, nedeplasabile și aflate în imposibilitatea de a se îngriji singure, beneficiază anual de servicii de îngrijire, igienă, cumpărare de alimente, medicamente etc.

Persoane calificate se îngrijesc de bătrânii vulnerabili. Serviciul este gratuit. DASPC este conectată permanent la nevoile celor aflați în suferință. Cea mai bună dovadă că ne facem treaba bine este atunci când oamenii ne mulțumesc și ne privesc cu încredere, ceea ce ne motivează să continuăm cu astfel de acțiuni”, a declarat edilul.

Copiii și adolescenții lipsiți de sprijin familial sunt îngrijiți și îndrumați

Centrul „Acasă ” are grijă să ofere unui număr de 40 de copii șansa de a-și continua studiile și de a avea acces la o viață normală. Primăria Sectorului 6 vine în sprijinul lor și le oferă posibilitatea, prin intermediul acestui centru, de a visa la un trai independent și de a le oferi un loc unde să fie îndrumați, sprijiniți și îngrijiți.

Motivul pentru care centrul poartă această denumire este acela că ne-am dorit să le oferim copiilor, lipsiți de atenția și grija părinților, șansa de a se identifica și de a simți că aparțin acestui loc pe care să-l numească într-adevăr „acasă”. La fel de important este să pășească cu dreptul în viață, în momentul în care împlinesc vârsta de 18 ani. Acesta este un alt scop al programului pentru că vrem să le oferim posibilitatea de a se integra în societate și dupa vârsta majoratului„, a spus Gabriel Mutu.

SocialXChange se extinde pentru donatori și beneficiari


3.700 de donatori, persoane fizice și juridice, si aproape 500 de persoane sau familii cu venituri modeste care au beneficiat de pe urma acestui program. Există 2 magazine în cadrul cărora persoanele cu situația materială precară primesc hrană, haine, piese de mobilier, oferind ceva la schimb.

Această politică pe care noi am abordat-o, de a oferi ceva, pentru a primi altceva la schimb, arată că oamenii sunt dispuși să se ajute reciproc. Mă bucur că există această abordare și căa mesajul nostru a fost înțeles și sprijinit. Cum funcționează? În cadrul acestor magazine, pe lângă personalul menit să asigure funcționalitatea lor, oamenii își oferă serviciile în momentul în care volumul de muncă este prea mare. Astfel, ei reușesc, prin contribuția depusă, să-și furnizeze celor necesare traiului „, a spus primarul Sectorului 6.

Copyright © 2019 AT Video Creations