Connect with us

Actualitate

Președintele României, eliminat din numirea conducerii Consiliului Concurenței

Published

on

PSD se străduiește să-l facă pe Klaus Iohannis tot mai decorativ și să-i ia din atribuții. Senatul a adoptat miercuri, cu voturile PSD, ALDE și PMP, modificările propuse de senatorii social-democrați Șerban Nicolae și Daniel Zamfir la legea Consiliului Concurenței, potrivit cărora președintele României a fost eliminat din procedura de numire a conducerii instituției, care urmează să fie numită de partidul sau partidele care dețin majoritatea în Parlament. S-au înregistrat 80 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, PMP) adoptarea legii, 48 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR, UDMR) și 2 abțineri.

Actul normativ a fost deja adoptat de Camera Deputaților, fără modificările introduse pe ultima sută de metri de cei doi senatori PSD. Senatul este forul decizional în acest caz.

Liberalii, maghiarii de la UDMR și senatorii USR au criticat dur modificările aduse ”în mod netransparent și fără dialog” actului normativ, atrăgând atenția că instituția trece practic în subordinea Parlamentului, adică va fi subordonată politic.

Mai precis, în acest moment plenul Consiliului Concurenței e numit de președintele țării prin decret, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea comisiilor juridice ale celor două camere. Or, un amendament propus de Șerban Nicolae prevede ca plenul Consiliului Concurenței să fie numit prin hotărâre adoptată în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două Camere.

O altă modificare majoră, propusă tot de Șerban Nicolae, e creșterea de la 7 la 11 a membrilor plenului Consiliului Concurenței. În plină criză economică ar însemna o creștere automată de buget pentru instituție, dat fiind că fiecare membru al plenului are la dispoziție un aparat propriu.

În plus, Șerban Nicolae a propus și încetarea mandatelor actualilor membri ai conducerii la momentul depunerii jurământului de către viitorii membri, în condițiile în care legislația actuală prevede clar că mandatul nu poate fi scurtat înainte de termenul de 5 ani.

”Această modificare prezintă riscuri serioase de neconstituționalitate, ceea ce vulnerabilizează deciziile în instanță. Astfel, amenzile de zeci de milioane de euro ce vor fi date riscă să fie anulate în instanță dacă CCR va decide că modificarea componenței plenului a fost neconstituțională”, a declarat pentru G4Media.ro un specialist în drept constituțional.

Modificările au fost aduse de comisia economică și cea juridică din Senat, conduse de Daniel Zamfir și Șerban Nicolae, într-un raport comun suplimentar la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 39/2017.

Copyright © 2019 AT Video Creations