Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European: Orice intervenţie militară rusă în Ucraina va avea consecinţe şi costuri enorme

  Orice intervenţie militară rusă în Ucraina va avea consecinţe şi costuri enorme, iar Uniunea Europeană este fermă şi unită în a condamna intimidările Rusiei la adresa Ucrainei şi tentativele ruse de a submina securitatea şi democraţia europeană, a declarat joi seară preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET), David McAllister, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

  În contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, o delegație a Parlamentului European va efectua o misiune ad-hoc în Ucraina, între 30 ianuarie și 2 februarie. Delegaţia va fi condusă de preşedintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET), David McAllister (grupul PPE) şi preşedintele Subcomisiei pentru securitate şi apărare (SEDE), Nathalie Loiseau (grupul Renew Europe) şi va include alţi şase membri ai AFET şi SEDE.

  ”Prin această misiune ad-hoc, Parlamentul European este hotărât să-şi îndeplinească rolul său de a promova diplomaţia şi de a comunica poziţia unită europeană şi, de asemenea, să arate solidaritatea noastră cu cetăţenii ucraineni în această perioadă plină de incertitudine”, a spus McAllister.

  Președintele AFET a declarat că Uniunea Europeană face eforturi serioase pentru a detensiona situaţia securităţii de la frontiera ruso-ucraineană şi pentru a se evita ”consecinţele dezastruoase” ale unui posibil război în Ucraina.

  ”Integritatea teritorială a Ucrainei nu este negociabilă. Încercările ruse de a crea din nou linii de divizare pe continentul european subminează fundamentele esenţiale şi principiile pe care este construită securitatea europeană. Sferele de influenţă nu aparţin secolului XXI”, a subliniat eurodeputatul german, care a precizat că atitudinea agresivă a Rusiei a consolidat parteneriatul dintre Europa şi aliaţii săi transatlantici.

  ”Suntem alături de partenerii noştri ucraineni. Ca Uniune Europeană, dorim să apărăm securitatea în Europa, prin diplomaţie, prin dialog şi pe baza dreptului internaţional. Aceasta include suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale tuturor statelor. Uniunea Europeană rămâne deschisă pentru un dialog serios cu Moscova pe probleme de securitate, dar suntem şi vom rămâne fermi în privinţa opţiunilor”, a mai spus David McAllister.

  Sursă foto: faz.net

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI