Connect with us

Actualitate

PMP, revoltat de modul în care Guvernul României a decis să trateze criza energetică din România

Published

on

Cetățenii sunt îndemnați ba să plătească facturile de energie electrică, ba să nu le plătească. Oamenii au ajuns la capătul puterilor datorită prețurilor uriașe, mulți dintre aceștia recurgând la gesturi necugetate.

Problemele din energie creează furie și în rândul anumitor formațiuni politice.

Partidul Mișcarea Populară a avut o reacție furtunoasă la adresa Guvernului Ciucă, transmițând miercuri un comunicat în care a acuzat insuficiența și ineficiența măsurilor luate pentru rezolvarea problemelor din sistemul energetic național.

Solicitările PMP sunt:

  • audierea de urgenţă în comisiile parlamentare de specialitate a furnizorilor de energie care au ignorat plafonarea şi compensarea preţurilor;
  • convocarea Parlamentului României în şedintă extraordinară pentru discutarea situaţiei în care se află sistemul energetic.

„Ministrul Energiei, Virgil Popescu, îi îndemna ieri pe români să nu plătească facturile la energie electrică, dacă ele sunt eronate şi nu conţin preţul plafonat sau consumul real. Pentru că, deliberat sau nu, unii furnizori  au emis facturi fără a ţine cont de plafonare sau compensare. Ne întrebăm până unde poate merge populismul ieftin pe care ministrul Popescu şi triada PNL-PSD-UDMR îl promovează de luni bune încoace, în timp ce românii au început să îşi stingă lumina în case mai ceva ca în comunism de frică să nu îşi dea tot salariul pe factura la energie electrică. Cine îi trage la răspundere pe furnizorii care au greşit facturile? Asigură domnul ministru Popescu reconectarea la energie electrică a românilor care îi vor asculta sfatul şi nu îşi vor plăti facturile pe care le vor considera injuste?

Soluţiile pe care premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Virgil Popescu le-au propus zilele acestea pentru consumatorii casnici şi pentru IMM-uri sunt unele de avarie şi nu fac decât să amâne pentru primăvară-vară detonarea butoiului cu pulbere numit ENERGIE pregătit de Guvern”.

Adevărata problemă a sistemului energetic naţional este reprezentată de lipsa investiţiilor pentru mărirea capacităţilor de producere a energiei electrice. În plus, 2032 este termenul până la care trebuie să închidem toate centralele care produc energie electrică pe cărbune. Cu ce compensăm, însă, lipsa unui actor important din mixul energetic naţional, având în vedere că, de exemplu, din anul 2016 nu s-au mai înregistrat investiţii noi în parcuri eoliene? Doar cu planuri pe hârtie, situaţia în care se află în acest moment sistemul energetic naţional este de-a dreptul revoltătoare. În ultimii ani, pentru ca lumina din casele românilor să rămână aprinsă, am devenit dependenţi de import de energie de la ţările vecine Ungaria, Bulgaria, Serbia sau Ucraina. De ce? Pentru că, pe lângă tradiţionalele surse de producţie de energie convenţionale, precum hidro, nucleară sau cărbune, la care oricum va trebui să renunţăm, ne bazăm foarte mult pe cea eoliană, insuficient dezvoltată şi volatilă. Pe scurt, în zilele în care bate vântul putem sta liniştiţi cu becurile aprinse, când nu, importăm la preţuri colosale. Adevărul este trist: producem din ce în ce mai puţin, plătim din ce în ce mai mult”, se precizează în comunicatul PMP.

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5 la sută, precum şi compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum, a anunțat marți premierul Nicolae Ciucă. Guvernul ia în calcul şi introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie.

Pentru garantarea eficienţei măsurilor de protecţie a cetăţenilor – consumatori casnici, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Măsurile vor fi prezentate în şedinţa Coaliţiei.

Sursa foto: g4media.ro

Copyright © 2019 AT Video Creations