VIDEO | Percheziții de amploare în România și Austria: Sute de firme înființate fictiv, pentru a obține ilicit bani europeni

VIDEO | Percheziții de amploare în România și Austria: Sute de firme înființate fictiv, pentru a obține ilicit bani europeni

de F Raluca
0 comment
Rptv-VIDEO | Percheziții de amploare în România și Austria: Sute de firme înființate fictiv, pentru a obține ilicit bani europeni

Marți dimineață au avut loc 160 de percheziții în România și Austria, inclusiv la domiciliile unor funcționari și la sediile unor instituții publice, sub coordonarea Parchetului European (EPPO). Este vizat un grup infracțional care a înființat peste 150 de firme fictive pentru a obține ilicit fonduri europene, conform unui comunicat al IGPR.

Aproximativ 30 de persoane vor fi conduse la audieri.

Ancheta vizează un grup infracţional organizat, care, din 2017, ar fi înfiinţat, în mod fictiv, peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obţinut, în mod fraudulos, finanţare europeană şi naţională.

Proiectele respective ar fi constat, în principal, în achiziţii de utilaje/bunuri pentru desfăşurarea activităţilor curente ale societăţilor, achiziţii care trebuiau dovedite cu documente justificative, emise de furnizori.

Astfel, pentru implementarea proiectelor şi obţinerea fondurilor, persoanele bănuite ar fi folosit documente false, inexacte sau incomplete, ar fi întocmit diverse facturi de achiziţii de mijloace fixe, utilaje/bunuri, în mod fictiv, de la societăţi care nu ar fi desfăşurat niciun fel de activitate şi pe care tot ele le-ar fi controlat.

Totodată, în cele mai multe dintre situaţii, utilajele/bunurile ce figurau ca fiind achiziţionate în cadrul proiectelor nu ar fi fost cumpărate în realitate, aceleaşi utilaje/bunuri fiind folosite în cadrul mai multor proiecte, inclusiv prin modificarea seriei sau culorii acestora.

Sumele obţinute din bugetul Uniunii Europene şi bugetul naţional de către respectivele societăţi ar fi fost retrase, de regulă, în numerar de la ATM-uri, de către diverse persoane din anturajul liderilor grupării, după care ar fi fost remise acestora. În continuare, sumele ar fi fost folosite pentru achiziţionarea unor bunuri sau servicii în numele altor persoane fizice sau juridice, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite.

Până în prezent, în cauză a fost estimat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română. La acţiune au participat poliţişti ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi structurilor subordonate, dar şi din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi structurilor subordonate.

Activităţile au beneficiat de sprijinul jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române, Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timişoara şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş.

Imaginile video din timpul perchezițiilor pot fi vizionate AICI.

Sursa foto: Mediafax

You may also like

Lasă un comentariu

RPTV - Sursa ta de stiri de incredere.

Copyright © 2023 RPTV