Connect with us

Actualitate

Parlamentul European a adoptat certificatul UE Covid-19

Published

on

096 Vot PE certificat Covid19 facebook Marius Tudor, rptv.ro

Eurodeputații au adoptat, miercuri, certificatul Covid-19 pentru a facilita călătoriile în UE și pentru a contribui la redresarea economică. În total, 546 de parlamentari europeni au votat pentru, potrivit mesajului publicat de Marius Tudor, consilier superior din Parlamentul European.

„Certificatul va fi emis gratuit de către autoritățile naționale și va fi disponibil fie în format digital, fie pe hârtie și va conține un cod QR. Documentul va certifica faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, are un rezultat recent negativ al testului sau s-a recuperat după infectare. În practică, acestea vor fi trei certificate distincte. Un cadru comun al UE va face certificatele interoperabile și verificabile în întreaga Uniune Europeană și va preveni frauda și falsurile.” a explicat Marius Tudor.

Certificatul UE Covid-19 va intrat în vigoare la 1 iulie 2021 și va fi valabil pentru 12 luni. Testarea rămâne un element important pe care mizează autoritățile europene.

„Statele UE sunt încurajate să se asigure că testarea este accesibilă pentru cât mai mulți cetățeni. La cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului de sprijin pentru situații de urgență, astfel încât statele membre să poată achiziționa teste pentru a elibera certificate europene de testare COVID.
Toate țările UE trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Statele membre vor decide dacă acceptă și certificate pentru vaccinurile autorizate în urma procedurilor naționale de autorizare sau pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență.” a mai precizat Marius Tudor, într-o postare pe Facebook.

Toate datele personale trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor. Certificatele vor fi verificate offline și nu vor fi păstrate date personale.

Foto: Facebook Marius Tudor

Copyright © 2019 AT Video Creations