Olt: Facturi uluitoare în școli. Director liceu: „Hai, că la şcoală treci în online, dar treci şi spitalul în online?”

  Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina, cel mai mare liceu din Olt, a primit în data de 7 ianuarie o factură la gaze cu o valoare exorbitantă, de 272.366 lei. Perioada de facturare este cuprinsă între 02.11.2021 și 31.12.20221.

  Directorul unității de învățământ susține că a făcut solicitarea necesară pentru plafonare, dar că nu s-a rezolvat nimic deocamdată.

  „Până în 50.000 aveam, e de vreo câteva ori mai mare, aşa spun ai noştri (n. red. – departamentul Contabilitate). (…) Deocamdată nu e nimic rezolvat. Am făcut solicitare să ni se reducă suma pentru  că suntem instituţie şcolară…, cum spune legea. Dar trebuia să facem noi cerere, pentru că ei nu ştiu că suntem instituţie şcolară, nu ştiu cui furnizează?!”, spune directorul, prof. Christian Ionescu.

  „Suma asta depăşeşte bugetul nostru lunar, pentru că acum, nefiind calculat (n. red. – bugetul definitiv pentru 2022), se merge pe 1/12 din bugetul de anul trecut şi practic nouă ni-l depăşeşte, numai acea factură, nu mai vorbim de celelalte cheltuieli. La curent am înţeles că nu există aşa fluctuaţii. Este factura pe centrala cea mare, pentru că noi avem două puncte termice, dar la cealaltă a venit 5.000 lei. Este rezonabil, de la 3.700 e mărită la 5.000, dar nu e dublată sau triplată“, a mai spus directorul.

  Pentru a face față cheltuielilor, unele unități de învățământ cred că soluția ar fi școala online.

  „Hai, că la şcoală treci în online, dar treci şi spitalul în online? Am şi eu o întrebare, aşa, nevinovată”, a comentat directorul colegiului.

  Emoții mari sunt și pentru conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, cel mai mare din Olt.

  Angela Nicolae, managerul unității, spune că nu a fost emisă încă factura, dar bugetul pentru plata utilităţilor pentru luna decembrie 2021 a fost calculat la nivelul sumei de 250.000 lei pentru unitatea sanitară, sumă mai mică decât valoarea factuii la gaze pe luna decembrie a Colegiului Naţional „Ion Minulescu”.

   „Ne gândim şi noi de unde să tăiem”, a precizat managerul.

  Și alte licee se plâng de facturile foarte mari, astfel că deja se pune problema de unde se pot face economii.

  „Suma e cea mai mare de până acum, peste 100.000 lei. Cel mai mult cred că am plătit 60.000 lei, în cea mai friguroasă lună. Copiii erau învăţaţi în tricou, acum trebuie să mai pună un hanorac. Alte şcoli au mai oprit centrala, noi am dat-o mai încet. Avem trei centrale, avem şi internat noi, nu poţi să opreşti”, spune şi directorul Colegiului Naţional „Radu Greceanu” Slatina, prof. Geanina Pîrvu, care are de achitat o factură de 120.000 lei. 

  „Avem în jur de 84.000 lei, faţă de 50.000 lei, cât am avut în cel mai greu an. Aşteptăm să vedem ce buget se aprobă, suntem cam speriaţi, trebuie să renunţăm la altele, ne gândim la ce să renunţăm”, spune şi directorul Liceului Tehnologic Metalurgic, prof. Anişoara Dima.

  Sursa foto: Christian Ionescu

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI