Connect with us

Mobile

Obiceiurile proaste ne îmbătrânesc cu 10 ani

Published

on

by Mihai Dragomir

          Mă aflam astazi într-un supermarket și foarte aproape de casa de marcat erau agățate, strategic bineînțeles, (pentru căacolo se petrece cel mai mult timp într-un singur loc – la coadă!) sucuri pentru copii, în sticle frumos colorate, cu desene, cu jucărie în loc de dop. Nu cred că trebuie să vă mai spun că părinții chiar le zâmbeau copiilor cărora le cupărau, parcă mândri de achiziția făcută (a cui sticlă e mai frumoasă?). Și nu e deloc ieftină: începând cu 2 lei până la 16 lei sticla.

Părinți nu încercați să hrăniți proprii copii cu tot ceea ce nu ați avut voi! Veți plăti prețul ignoranței voastre. Conștientizați un lucru logic și normal – copii sunt oglinda voastră, așa cum îi învățați, obiceiurile cu care îi deprindeți și le permiteți săcrească, vor reflecta mai târziu starea lor de sănătate (și personalitate). Învățați-i să meargă pe jos (în loc să vina acasă cu troleul două stații), să urce scările la bloc (în loc să aleagăpericuloasele lifturi, chiar dacă este vorba de etajul 7 !),în loc de covrigi, pateuri, chipsuri, acadele colorate să cumpere fructe de la tarabele din piață.

Până nu demult expresiile “gras și frumos”, cu referire la copil,sau “cu obrajii rotofei” erau întruchiparea sănătății copilului. Astăzi știm mai multe despre organismul nostru și ce le face rău copiilor noștri. Și cu toate acestea numărul cazurilor de copii obezi în Europa este în creștere alarmantă în fiecare an. Este extrem de important să le formați copiilor obiceiuri alimentare sănătoase încă de la o vârstă fragedă, deoarece în foarte multe cazuri copiii grăsuți ajung la vârsta adolescenței, și apoi la vârsta adultă, să fie supraponderali și cu diverse probleme de sănătate.Toate acestea se întâmplă și dintr-un regretabil dezinteres naţional faţă de creşterea alarmantă a sedentarismului şi implicit a obezităţii . Din păcate, copiii noştri joacă fotbal astazi de pe tastatura calculatorului, volei sau tenis de pe platforma Wii, în timp ce muşchii lor se atrofiază. Atunci când eşti tânăr ai impresia că poţi stăpâni orice, că orice consumi nu se depune şi că nu va avea urmări – cu toţii am auzit tinerii până în 20 de ani spunâd ‘‘ pot să mănânc orice pentru că nu mă îngraş‘‘. În parte este adevărat numai că educaţia alimentară a copilăriei, obiceiurile cu care deprindem şi creştem copii sunt decisive pentru anii care urmează în ceea ce priveşte modul lor de dezvoltare şi nivelul de sănătate cu care se vor prezenta ca adulţi.   

       Este foarte important să ne concentrăm asupra educării celor mici. Suntem în secolul vitezei şi timpul este scurt, dar o generaţie frumoasă şi sănătoasă nu se clădeşte cu fast food, calculatoare, gadgeturi, electronice şi băuturi carbogazoase.Implicit nu trebuie ignorată educația adulţior care trebuie să conștientizeze că fumatul, consumul excesiv de alcool, proastele obiceiuri alimentare și sedentarismul sunt elementele cheie care combinate, scurtează cu mult viața și nu numai, bătrânețea va fi plină de suferință și boli.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations