Connect with us

Mobile

Nu există un adevăr despre cancer

Published

on

Suntem îngroziți de această boală și suntem disperați atunci când ea apare. Suntem în stare sa renunțăm la orice, să plătim oricât, să vindem tot, chiar și sufletul, doar ca să mai apucăm să trăim un pic. Paradoxal, însă, deși stă în puterea noastră, nu facem mai nimic ca să prevenim aceasta cruntă boală. Cine să ne mai înțeleagă?

Cancerul este o boală care crește necontrolat, este bine să îl detectezi și să îl elimini cât mai repede. Nu există un adevăr despre cancer. De zeci de ani se cheltuie miliarde, dar fără progrese semnificative, iar cel mai mult de pierdut, în acest război al banilor și intereselor, are cel care suferă – bolnavul. Oamenii consideră cancerul o boală unică, dar, de fapt, reprezintă o multitudine de boli. Există sute de tipuri diferite de cancer, dar unele sunt mai comune decât altele. Dacă, în 2004, în Europa erau înregistrate circa trei milioane de cazuri, în 2014 erau raportate 78.000 de noi cazuri de cancer, anual, doar în România, în creștere cu aproape 4.000 față de 2008.

Cazurile apariției cancerului sunt diverse. De la predispoziții genetice, la factori legați de comportamentul individual: fumat, consum de alcool, stres, alimentație, mediu, expunerea la soare, la produse chimice etc. Dacă ar fi să se decidă schimbări ale stilului de viață care să reducă riscul de cancer, probabil pe primul loc ar fi reducerea fumatului și evitarea excesului de carne, dar și a alcoolului. Nu putem acționa asupra patrimoniului nostru genetic, dar putem diminua riscurile apariției cancerului prin controlul comportamentului alimentar. Reducerea fumatului, activitatea fizică și controlul adecvat al greutății sunt factori care ajută în evitarea cu până la 30 % a apariției cancerelor. Este un procent semnificativ, de luat în seamă.

Studiile recente au indicat faptul că fumătorii care se lasă de fumat la circa 30 de ani elimină o mare parte din risc și, chiar și pentru oamenii cu vârste de 50-60 de ani care renunță la fumat, există beneficii vizibile în timp rapid. Principalele cancere provocate de alcool sunt cele de gură, gât, esofag și stomac. Alcoolul influențează și cancerul de ficat, mai ales când consumul excesiv provoacă ciroza. De asemenea, importantă este și reducerea consumului de cărnuri procesate, care ne pot amenința sănătatea din cauza compușilor carcinogeni. Diverse substanțe chimice, din cărnurile procesate mai ales, favorizează apariția celulelor canceroase. Pe lângă sarea și zahărul folosite în procesarea industrială a cărnurilor, nitritul de sodiu este folosit și el pentru a ucide bacteriile din carne și pentru a împiedica botulismul, dar această substanță reacționează cu aminoacizii care intră în compoziția proteinelor și formează nitrosamine care sunt foarte reactive chimic. Când acestea ajung în tractul intestinal, interacționează cu ADN-ul din celule și țesuturi, ceea ce poate declanșa cancerul (de ceva timp OMS a pus carnea procesată în aceeași categorie cu fumatul). Dacă se elimină riscurile de cancer cunoscute: alcool, tutun, anumite diete, obezitatea, expunerea excesivă la soare, se estimează că 40% dintre cancere ar putea fi evitate.

Nu cred că mai este un secret pentru nimeni că schimbări ale modului de viață pot face diferențe semnificative în reducerea riscului de îmbolnăviri – aceasta poate fi adevărata cale către prevenție, dar și către vindecare. Alimentația este pârghia principală într-un mod de viață sănătos, mai ales când vine vorba de reducerea riscului de a face cancer. Miraculoasele fructe și legume sunt remedii universal valabile, beneficiile lor fiind în parte atribuite efectului unora dintre constituenții lor (vitamine, minerale) în reglementarea unor sisteme enzimatice de detoxifiere a compușilor cancerigeni. De asemenea, acțiunea de protecție împotriva radicalilor liberi oxidanți contribuie și ea la evitarea cancerelor.

Am amintit mai sus despre limitarea consumului de alcool, care poate împiedica apariția cancerelor căilor aero-digestive superioare, iar prin alimentație echilibrată și corectă este posibil să se evite apariția cancerului de stomac, colon și rect. Fructele și legumele exercită acțiune preventivă în primul rând asupra cancerului bucal și al faringelui, îndeosebi prin consum ridicat de citrice și legume verzi. Legumele și alimentele naturale bogate în fibre au efecte pozitive asupra cancerului de colon (ex: varză, conopidă, broccoli, morcovi etc). Trebuie să ne reamintim că riscăm mult atunci când consumăm pe termen lung alimente industriale, procesate, și mai ales când întregul nostru mod de viață este unul haotic, artificial, abătut grav de la naturalețe.

Ne forțam corpul prea mult, prea tare, iar mai devreme sau mai târziu vom fi obligați să „achităm” nota de plată, care ar putea fi una destul de usturătoare. Șansa către o viață mai bună, de calitate, care să ne asigure bucurie, timp petrecut cu familia, prietenii etc este PREVENȚIA. Așa că regulile universal valabile care pot reduce semnificativ apariția cancerelor sunt la îndemâna oricui: echilibru, armonie, consum echilibrat de alimente și nutrienți, reducerea alcoolului și fumatului, întreținerea organismului prin practicarea mișcării fizice, de preferat adaptată si individualizată conform cu necesitățile fiecăruia. După parcurgerea pașilor de început, regulile pentru un stil de viață sănătos se personalizează în funcție de dotările fiecărei mașinării în parte.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations