Nouă posturi TV din Republica Moldova au fost sancționate pentru nerespectarea normelor limbii române. Cum se apără vorbitori nativi de limba rusă

Nouă posturi TV din Republica Moldova au fost sancționate pentru nerespectarea normelor limbii române. Cum se apără vorbitori nativi de limba rusă

de Bianca M
0 comment

Nouă posturi de televiziune din Republica Moldova au fost sancționate cu avertizare de către Consiliul Audiovizual pentru nerespectarea normelor ortografice, ortoepice, morfologice şi sintactice ale limbii române în cadrul programelor audiovizuale. Doar două dintre acestea nu au fost de acord cu decizia membrilor CA. Printre acestea și „Exclusiv TV”, care a explicat că reproșurile CA vizează o emisiune la care a participat deputatul PAS Mihai Popșoi și că greșelile comise de moderatoare ar fi motivate inclusiv de faptul că invitatul ar fi stresat moderatoarea și ar fi comis „atac la persoană”.

În cazul „Exclusiv TV” a fost vorba despre ediția din 8 iunie a emisiunii „Moldova LIVE” cu Oxana Bodnar. Reprezentanții postului TV au formulat un punct de vedere, care a fost dat citire la ședința CA. Aceștia au explicat că nu au știut despre monitorizare și nici despre faptul că trebuie să prezinte înregistrările video pentru perioada menționată. Mai mult, responsabilii din cadrul postului de televiziune au subliniat că prezentatoarea este vorbitoare nativă de limba rusă, însă face eforturi pentru a modera emisiuni în română.

„Moderatoarea emisiunii monitorizate este vorbitoare nativă de limba rusă, care într-un termen foarte scurt, datorită eforturilor foarte mari, a învățat limba română. Credem că astfel de eforturi din partea jurnaliștilor și a moderatorilor, dar și ale populației trebuie să fie apreciate și încurajate”, se arată în opinia postului TV. 

De asemenea, furnizorul media susține că unele greșeli ale prezentatoarei emisiunii „Moldova LIVE” din 8 iunie au fost comise din cauza „atacurilor la persoană” din partea invitatului, care ar fi „stresat-o”.

You may also like

Lasă un comentariu

RPTV - Sursa ta de stiri de incredere.

Copyright © 2023 RPTV