Connect with us

Actualitate

Nelu Tătaru despre începutul anului școlar

Published

on

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, este îngrijorat că în scurt timp elevii din țară vor fi nevoiți să își reia activitățile școalare. Despre începerea anului şcolar, oficialul a precizat că au fost stabilite reguli exacte pentru fiecare dintre cele trei scenarii luate în calcul de autoritățile responsabile de limitarea a răspândirii noului virus Covid-19 în rândul școlarilor din ciclul primar, gimnazial, dar și al celor de la liceu și din cadrul universităților din țara noastră.

„Noi vrem să se înceapă un an şcolar normal, faţă în faţă, cu un copil care să meargă la şcoală, dar dacă acum o săptămână specificam că, din cele 3.200 de localităţi, 2.826 erau într-o zonă verde şi atunci puteam merge la şcoală cu toţi copiii, trebuie să gestionăm mersul la şcoală şi cu capacitatea acestor şcoli de a asigura nişte norme de protecţie şi nişte reguli sanitare”, a declarat pentru DIGI 24, ministrul Sănătăţii, NAlu Tătaru.

Autortiăţile au în vedere trei scenarii. Scenariul verde este cel mai optimis si însemană mai puţin de o persoană la mia de locuitori depistată cu COVID-19 în ultimele 14 zile. În acest caz, toți copiii vor merge la şcoală. Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie. Scenariul roșu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile.
În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online. Deciziile vor fi luate la nivel local pentru fiecare şcoală în parte de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

„În condiţiile în care vom păstra o evoluţie favorabilă sau rămânem pe un platou, putem să ne gândim să avem cele trei scenarii pe care să le putem aplica la dispoziţia DSP, inspectoratelor şcolare judeţene, comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă adaptată la fiecare unitate, să putem gestiona prezenţa cât mai multor copii la şcoală cu precauţiile pe care le menţionam.

În condiţiile în care fiecare gestionează atât circuite, desfăşurarea orelor, a pauzelor în condiţii normale şi respectând acele reguli, putem spera că vom avea cât mai mulţi copii la începutul anului şcolar.
Noi am stabilit reguli pentru toate scenariile în vederea aplicării acestor proceduri de începere a anului şcolar”, a mai afirmat Nelu Tătaru.

Copyright © 2019 AT Video Creations