Connect with us

Actualitate

Mizele crizei de la metrou – Profit de 6 milioane de lei pentru firma controlată de sindicat. Cîţu: Protest ilegal. Miniştrii Transporturilor şi Internelor să ia măsuri. Barna: Organizatorii grevei sunt iresponsabili. PSD acuză coaliţia de guvernare pentru haosul creat

Published

on

Sindicatul condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi a declanșat greva care a paralizat metroul bucureștean la doar o zi după ce Metrorex a somat firma care gestionează spațiile comerciale din subteran să le elibereze. Miza conflictului este păstrarea monopolului deținut de firma sindicaliștilor PSD pe afacerile din subteran şi un profit care ajunge la 6 milioane de lei.

Potrivit unui raport al Corpului de control, citat de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, Sindomet Servcom SRL a avut două contracte cu Metrorex. Primul era pentru spațiile comerciale de la metrou, care a expirat în 2018, prin care firma sindicatului încasa 75% și Metrorex doar 25% din valorificarea acestora. Al doilea contract fusese încheiat pentru spațiile de publicitate, a expirat în 2019, din care firma sindicatelor încasa 53%, iar Metrorex doar 47%. Firma Sindomet controlează spaţiile comerciale de la metrou, deşi contractul a expirat în 2018 şi există un proces pe rolul instanţei.

Prim-ministrul Florin Cîţu cere măsuri împotriva celor care au organizat greva, pe care o consideră ilegală.

,,Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este acțiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineață. Din punctul meu de vedere, nimeni nu este mai presus de lege, asta i-am transmis domnului ministru și trebuie să ia măsuri. Bucureștenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist își pierde sinecuri. Am transmis același mesaj domnului ministru Bode.”, a scris prim-ministrul Florin Cîțu, pe Facebook.

,,Organizatorii grevei de astăzi de la metroul bucureștean sunt iresponsabili. În plină pandemie, ei decid să trateze cu dispreț atât bucureștenii, cât și contribuabilii din taxele cărora este susținut metroul. Mai mult, fac acest lucru în apărarea unor interese private și vădit nelegale. Angajații Metrorex trebuie să înțeleagă că datoria lor către cetățeni este singurul lucru care contează. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a explicat deja foarte bine contextul. Nu poate fi câștigătoare o luptă de pe urma căreia doar niște lideri de sindicat amorali au de profitat.”, a scris şi vicepremierul Dan Barna, tot pe Facebook.

De partea cealaltă, PSD acuză coaliţia de guvernare pentru haosul creat vineri în transportul public bucureştean, ca urmare a protestului de la metrou.

,,Dacă PSD ar fi fost la guvernare cu siguranță România nu se afla în haosul actual. De când au venit la guvernare, tot ceea ce fac în afară de a produce haos este să găsească țapi ispășitori. NU să guverneze! Nu să găsească soluții! Astăzi a venit iar rândul PSD-ului să fie vinovat pentru haosul de la Metrou, după ce ieri românii au fost vinovații de serviciu și ca urmare guvernanții au introdus noi restricții aberante, care fac mai mult rău decât bine (vezi cazul aglomerărilor din magazine ca urmare a reducerii programului)”, a transmis PSD, printr-o postare pe pagina de Facebook a partidului.

,,Greva de la metrou nu a fost anunţată nici furnizorului şi nici distribuitorului de energie din Bucureşti, astfel că întregul sistem energetic al Capitalei se află în dezechilibru, Metrorex fiind un mare consumator.”, a declarat vineri Viorel Tudose, administratorul companiei Getica 95, furnizorul de electricitate al Metrorex, pentru Agerpres.

Copyright © 2019 AT Video Creations