Connect with us

Sanatate

Ministrul Sănătății invocă ,,greaua moștenire” în tragedia de la Matei Balș

Published

on

Invitat la emisiunea Insider Politic difuzată de postul de televiziune Prima Tv, Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu se plange de ,,greaua moștenire„ și dă vina pe PSD pentru tragedia ce a avut loc la spitalul Matei Bals din capitală.

,,PSD mi-a cerut demisia și e foarte interesant și folosesc cuvantul ,,interesant„în mod experes: un partid precum PSD cerere demisia, a mea, si am vazut ca este o linie de atac de asemenea, la Nicusor Dan pentru ca nu era caldură, atunci cand prima pe lista domnilor de la PSD era doamna Firea, care este direct responsabila pentru situatia termoficarii din Bucuresti, patru ani de zile în care nu s-a întamplat nimic„, a susținut ministrul Sănătății la emisiunea difuzată de postul de televiziune Prima Tv.

Între timp, ancheta și audierile continuă în cazul tragediei de la spitalul Matei Blaș din capitală, iar autoritățile încă încearcă să identifice victimele, în timp ce bilanțul morților este în creștere.

Anchetatorii nu știu încă de unde a pornit incediul, nici morții din acea noapte nu au fost identificati toți, cercetarea în spital merge greu pentru că zona e contaminată, iar bilanțul victimelor crește de la o zi la alta. O pacientă de 67 ani care, după incediu a ajuns la Terapie Intensiva a murit , iar medicul de garda din seara tragediei a fost audiat mai bine de 3 ore de către procurori.  Întrebat de reporterii dacă în spital se foloseau aeroterme sau calorifere și dacă era frig în saloane, acesta a susținut că la acest moment există o ancheta în curs care va stabili cu exactitate cauzele care au dus la producerea incediului, iar sursele de caldură suplimentare, precum aerotermele sau caloriferele nu erau permise în saloane.

Pe lânga medicul de garda din seara tragediei, au fost anchetate și 4 asistente, iar audierile continuă și astăzi.

Ipoteza că focul ar fi pornit de la o aerotermă nu a fost probată de anchetatori, iar deocamdată, toți cei audiati neagă faptul că ar fi existat aparate de încăzire în saloane. O altă teorie este o posibilă avarie la rețeaua electrică. Cert este că indiferent de cauze, oxigenul folosit pentru tratarea bolnavilor de coronavirus a contribuit masiv la dezastru, iar în saloanele din pavilionul 5 erau pacienți care primeau oxigen suplimentar.

Concentrația de oxigen din aer nu trebuie să depașească 25% și ar trebui monitorizată constant cu senzori de oxigen. Societatea Romană de ATI transmite, însă, ca sunt foarte puține spitale care au astfel de senzori, nici sistemele de ventilație centralizate nu sunt, așa că singura soluție este deschiderea geamului.

Ministrul Sănătății vrea un fond național pentru siguranța pacienților care să fie folosit tocmai pentru a preveni astfel de tragedii și anunță o reformare totală a sistemului sanitar din România.

Copyright © 2019 AT Video Creations