Connect with us

Actualitate

Medic ATI: Vlad Voiculescu ne-a făcut un foarte mare rău tuturor

Published

on

204 Laura Zarafin 2, rptv.ro

Laura Zarafin, medic specialist în secția ATI a spitalului Colentina, critică declarațiile fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, despre diferențele de raportare în privința deceselor provocate de COVID-19. ,,Nimeni nu poate ascunde morții”, a precizat aceasta, într-o postare pe Facebook.

,,Eu nu am înțeles ce a vrut să spună dl. fost ministru, nu a fost foarte clar în exprimare, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor. Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morții, iar despre metoda de raportarea putea să discute altfel.”, a afirmat Laura Zarafin, medic specialist ATI, pe pagina sa de Facebook.

Medicul a explicat care este procedura în privința declarării deceselor pentru pacienții cu COVID-19.

,,Când moare un om, medicul de gardă ATI (pt. că de obicei în ATI se întâmplă asta, pt. că este secția cu cazuri critice) completează o mulțime de acte, întocmește epicriza de deces care conține toate informațiile despre evoluția pacientului, terapia aplicată, parametri ventilatori și rezultate ale analizelor. Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului precum și cauze antecedente și alte stări morbide importante. Registratorul medical introduce apoi cardul de sănătate al omului care a decedat în sistem și se trec datele (nu numai decesul ci și nr. foii de observație, CNP -ul pacientului și cod de caz de la DSP) . Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat, ba încă asta se întâmplă imediat. În plus, toate documentele merg la medicină legală, de unde medicul anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele, certificat cu care un membru al familiei merge la starea civilă, la primărie, unde se eliberează certificatul de deces.”, a mai scris medicul specialist.

,,Pacienții care decedează cu afectare pulmonară foarte mare, de peste 75%, chiar dacă PCR-ul este negativ (se negativează de obicei după 14 zile ), au drept cauză de deces tot disfuncția respiratorie (hipoxică, hipercapnică) care apare prin furruna citokinică (hiperreacție a sistemului imun la prezența virusului).”, a mai precizat medicul Laura Zarafin.

Foto: Facebook Laura Zarafin

Copyright © 2019 AT Video Creations