Marcel Ciolacu: „România, pe primul loc în Europa la mortalitatea prin cancer de col uterin”

Marcel Ciolacu: „România, pe primul loc în Europa la mortalitatea prin cancer de col uterin”

de Bianca M
0 comment
Marcel Ciolacu

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin, se arată în mesajul premierului Marcel Ciolacu, prezentat în cadrul dezbaterii “Cancerul în rândul femeilor”, desfăşurată la Senat de consiliera de stat Carmen Orban.

“Suntem încă pe primul loc în Europa la mortalitatea prin cancer de col uterin, în timp ce în alte ţări această boală este vindecabilă. Şi asta pentru că, la noi, depistarea se face în stadii avansate de boală, iar programul de vaccinare anti-HPV a înregistrat abia în ultimii doi ani un oarecare interes şi progres. Programele de screening pentru cancerele de sân trebuie să depăşească faza de programe-pilot dacă vrem să avem cu adevărat rezultate în combaterea acestei maladii”, a transmis Ciolacu.

Potrivit acestuia, Guvernul este “puternic implicat în identificarea soluţiilor şi rezolvarea problemelor” din sistemul de sănătate. Totodată, el a îndemnat femeile să meargă la medic pentru setul anual de analize, menţionând că o boală depistată la timp poate fi tratată cu o rată mult mai mare de succes.

În mesaj se subliniază importanţa programelor de screening, dar şi a unui stil de viaţă sănătos, în condiţiile în care principalii factori de risc sunt fumatul, consumul de alcool sau obezitatea.

“Cancerul rămâne a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardio-vasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică. De asemenea, conform aceleiaşi surse, se estimează că până în anul 2035 numărul de îmbolnăviri de cancer în UE va creşte cu 24%, astfel că această boală va deveni prima cauză de deces. Femeile au mare nevoie de programe de screening, campanii de informare şi de mai multă grijă din partea noastră, a tuturor”, a completat prim-ministrul.

INEDIT Lucian Bode explică cine sunt liderii locali ai PNL care vor candida: Ținem cont de specific! 

You may also like

Lasă un comentariu

RPTV - Sursa ta de stiri de incredere.

Copyright © 2023 RPTV