Connect with us

Actualitate

Mafia magistraților: Sute de milioane de euro, restanțe salariale

Published

on

Judecătorii reclamă, judecă și-și acordă salarii monstruoase, diurne sau chirii. Cei 7.500 de magistrați din România și-au dat restanțe salariale câștigate în instanță de aproape 300 de milioane de euro în ultimii 5 ani. Cu aviz negativ în comisia parlamentară, Cătălin Predoiu a criticat ieri calitatea legilor noastre.

Potrivit răspunsului MJ, anul trecut au fost plătite 65 de milioane de euro către magistrații care au dat statul în judecată pentru diverse sporuri și restanțe salariale. În 2018 s-au achitat 38 de milioane de euro, în 2017, 63 de milioane de euro, iar în 2016, 18 milioane de euro. Cele mai mari restanțe salariale pentru magistrați au fost achitate de stat în 2015, peste 110 milioane de euro.

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a declarat marți la Parlament că, în următorii 4 ani, statul trebuie să plătească alte peste 390 de milioane de euro pentru drepturile salariale ale magistraților care au dat statul în judecată.

„Legi necorelate și prost scrise în domeniul salarial au deschis calea acțiunilor în instanță pentru recuperarea a tot felul de sporuri, lămuriri de dispozitiv, dobânzi sau penalizări. Aceste hotărâri s-au rulat precum un bulgăre de zăpadă”, a declarat ministrul Justiției Cătălin Predoiu.

Anul trecut, statul a plătit 45 de milioane de euro către magistrați numai pentru diurne, transport și chirii. Potrivit declarațiilor de avere, magistrați membri CSM precum Lia Savonea sau Cristian Ban au încasat diurnă de detașare și chirie, deși Savonea locuiește în comuna Roșu de lângă București, iar Ban stă în Popești Leordeni.

Chiar și actuala șefă a CSM, judecătoarea Rodica Țînț, a raportat în ultima declarație de avere din 2019 drepturi salariale restante.

Inclusiv magistrați anchetați pentru corupție, dar ale căror dosare au fost clasate în final, precum judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea, au câștigat recent noi restanțe salariale, precum sporul de DNA. În 2014, judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a fost trimisă în judecată de DNA Oradea, alături de alţi 3 judecători, pentru că ar fi încercat să ajute un inculpat condamnat pentru tentativă de viol. Judecătoarea Roman a fost acuzată de trafic de influenţă şi favorizarea infractorului.

Potrivit DNA, judecătoarea ar fi primit bani, păstrăvi și whisky și ar fi pretins un ceas vechi cu cuc ca să intervină pe lângă colegii ei, astfel încât inculpatul să nu execute pedeapsa de 2 ani şi 8 luni de închisoare. În 2015 însă, dosarul a fost restituit la parchet, iar ancheta a fost ulterior clasată.

Copyright © 2019 AT Video Creations