Connect with us

Mobile

Luna plină și politica bântuită de swing-eri

Published

on

A fost lună plină. S-a simțit din Cotroceni până-n Kiseleff. Oamenii au devenit brusc impredictibili. Moțiunea de cenzură, eterna mireasă părăsită la altar, are șanse de o noapte a nunții. Cu divorț anunțat. Din păcate, cu prea multe agresiuni în faza de cunoaștere profundă. După cum se tulbură apele o să fie mai mulți în dormitor. Se aliniază și politica la trendul de swing.

Prima veste proastă a săptămânii este că a fost respinsă propunerea legislativă a USR  privind două tururi la alegerile de primari. Diva gospodină împroașcă cu venin opoziția. „Rămâneți aceeași adunătură de interese”. De parcă interesele ar fi monopolul unei părți a clasei politice. Să râdem ca să nu mușcăm pe cineva. De acord  cu interesele, când e vorba de swingerii, care până mai ieri, s-au delectat cu plăcerile vinovate din budoarul puterii și acum, când se fac rezervări pentru următoarele plăceri, încearcă să se strecoare, măcar sub o canapea nouă. De unde or să sară între așternuturi atunci când noii împuterniciți vor adormi obosiți după banchetul de inaugurare. Scenariile mele pentru votul de săptămâna viitoare și consecințele acestuia nu sunt nici de bine și nici de rău. Sunt în trend cu profilul electoratului. Să ne descurcăm până maine. Poimaine este prea departe.

Scenariul A. Cu toate opintelile, motiunea poate să cadă dacă câțiva rătăciți din toate partidele din Parlament, care știu că la anul nu vor mai avea plăcere la plăcere, se vor mulțumi cu festinul de rămas bun oferit generos de Duduie și mignionii ei, pe ultima sută de metrii de țopăială fiscală. Consecințe? Johanis o să crească în sondaje, aruncând vina asupra trădătorilor refugiați politic de conjunctură în barca opoziției. Mircea Diaconu o să se apropie mai mult de marja de eroare, iar Barna o să exulte pe imnul „Noi suntem singurii care mai putem face ceva”. PSD se va fărâmița și mai mult, se vor acutiza disensiunile dintre lideri, iar  bătăliile dintre interlopi în fața Parlamentului se vor regăsi în interiorul acestuia. În acest context, turul doi va fi între Iohannis și Barna. Iohannis va câștiga șifonat, iar în negocierile pentru primării PNL-ul va trebui să cedeze mai mult USR-ului pentru a câștiga. În acest scenariu A, pierde PSD și PNL câștigă USR. Pro România câștigă alipind fracțiuni din PSD, partea bună, diminuând unitatea partidului creat pentru a digera PSD-ul, partea rea. Cu un discurs echilibrat și rafinat, Paleologu mai ridică cota PMP-ului la locale.

Alternativa B. Moțiunea trece la limită. PNL și USR o să-și dispute victoria, PSD o să bage strâmbe, Iohannis o să fie prins la mijloc. Pierde PNL. Câștigă restul câte puțin din jefuirea  hoitului  actualei conduceri PSD. Turul doi, tot Iohannis-Barna. Pentru că se scindează puterea și monopolul din 2016 din Parlament,pas cu pas. Cel mai mult din afacerea asta câștigă Pro România, care o să negocieze la greu ocuparea pozițiilor fostului PSD și preluarea primarilor debusolați de lipsa de alocări financiare. Pentru că orice guvern ar veni după Dăncilă, 2-3, o să trebuiască să pornească un program de austeritate ca să aibă timp să producă ceva mărunțiș de aruncat în populație în septembrie anul viitor, înainte de parlamentare. Se repetă scenariul anului 2010. Însă într-un context internațional mult mai defavorabil. Looserii scenariului vor fi tot PNL-iștii. Ei vor fi finanțatorii schimbării. USR trebuie să iasă curat ca după deratizare. Îmi este tot mai clar că se dorește forțarea unei finale Iohannis-Barna din care PNL să iasă suficient de vulnerabil pentru  ca negocierile care contează la locale și parlamentare să îi scoată câștigători, fără investiții prea mari. Noroc cu luna plină pe care să dea vina consultanții politici.

Copyright © 2019 AT Video Creations