Lovitură dură! Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunţat, vineri, că Rusia rămâne fără calitatea de membru al Comisiei Dunării, din cauza atacurilor cu rachete și drone lansate asupra zonei dunărene din Ucraina, relatează Rador Radio România.
Potrivit lui Kuleba, o decizie în acest sens a fost luată de Comisia Dunării la reuniunea aniversară prezidată de Ucraina. Decizia se bazează pe o hotărâre din 17 martie 2022, când rușilor li s-a interzis participarea la toate întâlnirile și au fost excluși din Secretariatul Comisiei.
Lovitură dură! Rusia a fost obligată să părăsească organizația până la 29 februarie 2024. Dacă Moscova nu face acest lucru, membrii Comisiei Dunării nu își vor recunoaște obligațiile față de Federația Rusă în temeiul Convenției de la Belgrad privind Regimul Navigației pe Dunăre.
Comisia Dunării este o organizație internațională înființată prin Convenția privind regimul navigației pe Dunăre. Documentul de înfiinţare a acesteia a fost semnat la Belgrad, la 18 august 1948.
Membrii Comisiei sunt Austria, Bulgaria, Ungaria, Germania, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia, Ucraina și Croația.
Principalele sale scopuri sunt dezvoltarea liberei navigații pe Dunăre pentru nave comerciale, dezvoltare economică și culturală, conexiuni interstatale.
În lunile noiembrie și decembrie, Rusia a fost exclusă din Consiliul Organizației Maritime Internaționale, reprezentantul Rusiei nu a reușit să fie ales la Curtea Internațională de Justiție, Rusia a devenit prima țară din istorie care a fost exclusă din Consiliul executiv al UNESCO.
Pentru prima dată, Rusia nu a reușit să câștige un loc în Consiliul Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW).
Citește și: Masacru la o școală din Rusia. Eleva criminală s-a sinucis
Sursa foto: playtech.ro