Connect with us

Actualitate

Legea PSD care îi scapă pe evazionişti de închisoare, dacă achită prejudiciul, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care le permite evazioniştilor să nu ajungă după gratii, dacă au achitat integral prejudiciul creat. Proiectul legislativ a fost iniţiat de PSD.

Actul normativ prevede ca inculpaţii pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro să scape doar cu amendă, dacă achită prejudiciul. Mai mult, dacă achită cu 20% mai mult, fapta nu va mai fi pedepsită deloc, indiferent de cuantumul evaziunii fiscale.

Legea a fost iniţiată de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu şi a primit votul final în Camera Deputaţilor, for decizional, pe 15 decembrie 2020, în ultima zi a vechii legislaturi. Deputaţii PNL şi USR au votat împotrivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, Guvernul României şi Avocatul Poporului au atacat proiectul legislativ la Curtea Constituţională. Judecătorii CCR au decis, însă, că legea este constituţională.

Potrivit proiectului de act normativ, care modifică legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale:

La art. 10, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

După alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin.(1 ) – (13 ), cu următorul cuprins:
„(1 prim ) În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;

Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).

Copyright © 2019 AT Video Creations