Connect with us

Actualitate

Legea prin care agresorii vor fi monitorizați cu ajutorul brățărilor electronice a fost ADOPTATĂ

Published

on

214 Bratari electronice agresori, rptv.ro

Proiectul de lege privind brățările electronice pentru agresori a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional. Inițiativa PNL trecuse de senat, la începutul lunii. Următorul pas este ca legea să ajunsă la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Potrivit legii adoptate, agresorii vor purta brățări electronice care le vor monitoriza fiecare mișcare prin GPS. Programul-pilot va fi implementat din luna martie 2022, cu 500 de brățări.

Atunci când se emite un ordin de protecție, persoana supravegheată va primi o brăţară electronică. Dacă va depăși limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie, pentru ca intervenția să fie cât mai rapidă. Victima va avea la rândul său o brățară electronică, pentru ca Poliția să o poată găsi, în cazul în care se află în pericol.

,,Am acționat pentru ca fiecare persoană atunci când rostește ACASĂ să nu asocieze acest cuvânt cu pericol, bătaie sau lovituri cauzatoare de moarte. (…) Este soluția eficientă pentru a feri alte victime ale violenței domestice de soarta pe care au avut-o Nicoleta Botan, înjunghiată mortal de fostul soț în incinta grădiniței unde aceasta lucra, sau Florina Vlădan, una dintre victimele fostului său soț în crima care a avut loc în coaforul de la Perla.”, a transmis Alina Gorghiu, vicepreședinte al Senatului, prin intermediul unui comunicat de presă.

Proiectul prevede monitorizarea electronică în următoarele cazuri:
-executării măsurii controlului judiciar sau controlului judificar pe cauţiune-executării măsurii arestului la domiciliu, potrivit Codului de procedura penală;
-aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, potrivit legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie
-aplicării ordinului european de protecţie, în cazul în care România este stat emitent,
-supravegherii la distanţă a deţinuţilor, potrivit Legii privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate.

Brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME).

Copyright © 2019 AT Video Creations