Connect with us

Actualitate

Lege pentru debirocratizarea plăților APIA

Published

on

Depus încă din aprilie 2019 la Senat, proiectul de lege pentru debirocratizare a statului, denumit generic #ProSIMPLIFICARE, a intrat pe circuitul legislativ. Ieri a primit avizul Comisiei Economice a Senatului, anunță Daniel Constantin, deputat Pro România.

”Legea va prevedea ca fermierii să depună la APIA doar cererea de plată împreună cu documentele ce nu sunt emise de alte instituții ale statului, iar APIA va face direct demersurile către instituții pentru obținerea documentelor. Prin această simpificare majoră, fermierul va comunica doar cu APIA – prima dată pentru a depune cererea unică de plată și cel mult încă o dată, pentru a clarifica eventualele suprapuneri de terenuri. În acest sens, fermierii (în special cei cu ferme mici sau medii, precum și cei cu exploatații agricole mixte) se vor putea concentra asupra producției agricole fără alte alergături după documente”, a anunțat Damiel Constantin pe pagina sa de socializare.

Mai mult, spune deputatul, va fi eliminat în exclusivitate riscul depunerii de documente manipulate sau extrase cu termen de valabilitate depășit, iar verificările efectuate de APIA vor fi mult mai exacte, eliminând considerabil riscul corecțiilor financiare ulterioare.

Alte proiecte de debirocratizare

PRO România a depus la Parlament și alte proiecte de lege. Unul pentru simplificarea procedurilor administrative din cadrul instituţiilor publice şi altul de modificare și completarea art. 6, art. 8, art. 20 și art. 33 din Ordonanţa de urgenţă nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

Primul proiect de lege se referă la o simplificare a vieţii cetăţenilor care solicită avize sau documente în vederea completării dosarelor depuse de către aceştia. Astfel, se interzice prin lege ca instituţiile publice să solicite aceste avize sau documente, dacă ele trebuie obţinute din cadrul aceleiaşi instituţii la care s-a depus documentaţia iniţială.
“Cu alte cuvinte, un cetăţean nu va mai fi purtat pe drumuri între servicii sau direcţii ale aceleiaşi instituţii publice pentru a obţine avize sau documente, acestea urmând să fie emise în interiorul instituţiei. Este un prim pas către o debirocratizare extinsă, scopul final fiind ca instituţiile să fie interconectate şi oamenii să nu mai fie nevoiţi să „alerge” din instituţie în instituţie pentru a obţine avize şi documente pentru completarea dosarelor depuse la o instituţie publică”, a declarat Daniel Constantin, prim-vicepreședinte PRO România.

Copyright © 2019 AT Video Creations