Connect with us

Mobile

Lebede negre la București?

Published

on

Metafora lebedei negre este dragă celor care mai cred sau explică prin coincidențe și evenimente minore aparent, modelele pe care majoritatea le utilizează în procesarea informațiilor. Ce se întâmplă acum în politica din România conduce la un fenomen de tip Lebădă Neagră. Așa cum s-a întâmplat cu ascensiunea USR și procentul covârșitor de mare al formațiunii în 26 mai fără ca nici o statistică conservatoare să justifice abaterile de la modelul standard. Așa cum s-a întâmplat cu En Marche în Franța. Sau cu Brexit în Anglia. Sau cu ascensiunea lui Trump în SUA… Colectiv sau Caracal sunt fenomene similare. Toate ar trebui să fie conform lui Taleb evenimenete nedirijate și improbabile. Eu nu cred în hazard și haos. Cu atât mai puțin în coincidențe. Cred că există dirijare. Și mai cred că cei care se ocupă de calculul probabilităților în domeniu sunt ori dirijați ori incompetenți.

În orice mișcare există un vector care are o direcție și un sens. Acum să vedem ce vectori avem în mișcarea politica la București și la ce fenomene de lebădă neagra vopsită, să ne așteptăm în următoarele luni? Avem un PSD măcinat de lupte subterane între fost masculi alfa și lupii tineri și flămânzi cu lesa lungă. Subterane, adică sub fusta mult prea strâmtă a unei matroane fără strălucire și viziune pentru viitorul FamilGliei. Istoria ne învață că astfel de răfuieli slăbesc ambele tabere. Se salvează de la naufragiu doar cei care apucă sa se urce în bărcile de salvare primii. Nu sunt suficiente locuri pentru toți. Dăncilă și minionii ei nu au resurse suficiente să supraviețuiească tsunamiului din această toamnă.

Așa cum evoluează lucrurile nu intră în turul doi. Pentru că mașina de voturi nu o sa fie pornită pentru ea. Singura șansă a matroanei e să găsească un port fără valuri pentru ea și să plătească în avans ancorarea cu un contract, cât mai este încă la butoane. ALDE a ieșit de la guvernare. Adică și-a retras niste miniștrii și se pregătește de un război de gherilă în Parlament. Practic Tăriceanu a primit acces la niste resurse în ultimii 4 ani pentru că avea suficienți parlamentari ca să asigure o majoritate mai mult sau mai puțin confortabila…Erau suficienți parlamentari să rotunjească procentul la PSD dar prea puțini să forțeze o cădere a guvernului alaturi de Pro România.

Cred că lui Tăriceanu i se trage și de la faptul că în Franța s-a schimbat garnitura și calul pe care se pariază este acum Cioloș și minionii lui. Nici occidentalii nu sunt mai breji la vopsit lebede. S-a văzut la Biarritz. Din asocierea Ponta Tăriceanu o sa piardă amândoi. Pacat că trag după ei și un domn precum profesorul Câmpeanu. Alături de Norica Nicolai nu are decât de pierdut. Cand încerci să salvezi un om care se îneacă te trage la fund. Tu mori și el se salvează. Combinatorii din spate se joacă de-a politica judecând ( un compliment nejustificat pentru ei) într-un context care nu mai există de mult. Istoria ne învață că pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești. Dăncilă +Diaconu + cine o mai strânge semnături din stânga declarată cu mesaje de tipul Noi suntem salvarea României străinii afară, nu strang mai mult de 25% din voturi. Asta dacă guvernul rezistă până în noiembrie.

Nici PNL nu stă prea bine. Sprijină un președinte care a fost propunerea USL pentru premier. S-a uitat dar tema o să revină în campanie și Johanis va fi atacat pe acest subiect de micronii lui Macron. Tot lupte intestine sunt și în PNL. Bătrânii cedează greu puterea. Tinerii nu sunt întotdeauna cea mai bună alegere. Tinerețea fără cultură politică cu discursul bazat exclusiv pe tupeu nu merge la un electorat tăbăcit de frustrări. Acolo unde numirile de șefi de filiale s-au orientat spre lupi tineri fără experiență politică este legitim să ne gândim la împărțiri de putere cu viitorul aliat la locale. Să împarți pielea ursului din pădure înainte de finalul vânătorii e o greșală. Spune mult despre cultura politică a noii garnituri din PNLUSR are și el veleitarii lui, iar PLUS, un fel de ALDE pe dreapta nu face decât să adâncească fisurile deja vizibile.

Cea mai sănătoasă soluție pentru România ar fi alegerile anticipate. Înainte de locale pentru a scăpa odată de jocul promarilor și CJ urilor în majoritatea din legislativ. Asta ar fi soluția pentru slăbirea puterii baronilor locali. Din păcate nimeni nu vrea. Pentru că baronii nu sunt doar ai PSD ului. Cei care nu au baroni, încă, sunt cei de la USR. Ei ar avea cel mai mult de câștigat din anticipate la parlamentare. Teoretic. Practic figurile controversate din guvernul Cioloș nu promit însă o schimbare de fond. Consilierii USR mulți dintre ei nu sunt rude cu Maica Tereza. Așa că ne așteaptă o toamna fierbinte cu stoc zero la negru de vopsit lebede gri…

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations