Connect with us

Actualitate

Laura Codruța Kovesi: Există un risc ridicat de fraudare a banilor europeni din fondul de recuperare în valoare de 800 de miliarde de euro

Published

on

315 Laura Codruta Kovesi EPPO rptv.ro

Laura Codruța Kovesi, procurorul general european, avertizează cu privire la riscul ridicat de fraudare a unor sume importante din fondul de recuperare post-pandemie, care se ridică la 800 de miliarde de euro. Kovesi s-a declarat foarte mândră faptul că Parchetul European începe să funcționeze la 1 iunie 2021, un moment pe care îl consideră istoric.

„Sunt foarte mândră că sunt primul procuror șef european și că lansez acest nou Parchet European împotriva fraudei, cred că începutul funcționării EPPO (n. red. European Public Prosecutor’s Office – Parchetul European) este un moment istoric.” a declarat Kovesi într-un interviu acordat EFE, citat de Rador.

Procurorul șef european consideră că, potrivit estimărilor, corupţia, deturnarea de fonduri şi frauda provoacă bugetului UE pierderi anuale de circa 500 de milioane de euro. Pierderile s-ar putea accentua în contextul pandemiei, ale cărei efecte economice au determinat blocul comunitar să constituie, prin împrumuturi accesate de Comisia Europeană, fondul de redresare din care statele membre pot accesa granturi şi credite în baza planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) aprobate de Comisie.

”Odată cu această mare cantitate de bani şi flexibilitate există un risc ridicat de creştere a delictelor în Europa, în special în sistemul de sănătate, agricultură, cercetare şi în contractele publice”, a completat şefa EPPO.

„Nu există țări mai corupte decât altel. (…) Sunt sigură că împreună vom contribui la o mai bună protecție a fondurilor europene”, a concluzionat Laura Codruța Kovesi.

Foto: EPPO

Copyright © 2019 AT Video Creations