Connect with us

Actualitate

Klaus Iohannis: România acceptă ca fondurile europene să fie legate de respectarea statului de drept

Published

on

”E destul de complicat de legat fondurile UE de statul de drept. România nu se opune la acest mecanism, suntem de acord să se lege acordarea fondurilor de statul de drept, dar specialiștii mai au mult de lucru până la elaborarea de criterii concrete. Dacă se ajunge la o procedură clară, suntem ok cu ea”, a anunțat vineri președintele Klaus Iohannis.

El a fost întrebat de ziariști la Bruxelles în ce măsură se poate realiza la nivelul UE condiționarea fondurilor europene acordate fiecărui stat membru de modul în care acel stat respectă statul de drept.

Parlamentul European a adoptat îm ianuarie 2019 un proiect de regulament care prevede stoparea alocării de fonduri europene pentru statele UE care încalcă statul de drept. Proiectul de regulament, inițiat de Comisia Europeană, a fost adoptat de Parlament cu modificări semnificative, menite să reducă gradul de arbitrariu. De la acel moment, regulamentul e blocat în negocieri între statele membre, Comisia Europeană și Parlamentul European.

Țările din UE care încalcă regulile statului de drept vor avea fondurile europene blocate, dar vor fi obligate să facă plățile către beneficiari în proiectele europene deja angajate. Prevederea apare în proiectul de regulament votat de Parlamentul European. Pentru România, prevederea e de maxim interes, pentru că Bucureștiul a fost deseori criticat în guvernarea PSD atât în documentele oficiale ale Comisiei Europene (raportul MCV), cât și în cele ale Consiliului Europei (rapoartele Comisiei de la Veneția).

Copyright © 2019 AT Video Creations