Connect with us

Actualitate

Ioana Constantin (PMP): Alegerile anticipate, singura soluție pentru R. Moldova. Viitorul R. Moldova, numai alături de România și Europa

Published

on

244 Ioana Constantin, rptv.ro

Ioana Constantin (PMP) consideră că numai alegerile anticipate pot rezolva situația incertă din R. Moldova, pentru a păstra parcursul pro-european pe care a pornit. Reacția vine după ce partidele pro-ruse au încercat să captureze Curtea Constituțională de la Chișinău, pentru a împiedica alegerile anticipate. ,,Viitorul R. Moldova este numai alături de România și Europa” a spus Ioana Constantin, într-o postare pe Facebook.

,,Peste Prut, slugile Moscovei Dodon, partidul lui et. co au dat ieri o lovitură ticăloasă Curții Constituționale din R. Moldova și care pune sub semnul întrebării mecanismele democratice. Sunt speriați de anticipate, le e frică de cetățeni, de libertate, de democrație. Când îți e frică de oameni, recurgi la acțiuni în forță, dictatoriale.
Anticipatele sunt singura soluție pentru R. Moldova, așa cum a pornit deja demersurile Maia Sandu. Pentru libertate și prosperitate. Iar românii de peste Prut vor putea acum să se desprindă nu doar de partidele anti-democratice, ci și de influențele toxice ale Federației Ruse.
Viitorul R. Moldova este numai alături de România și Europa.”, a scris Ioana Constantin, pe rețeaua de socializare.

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a cerut sprijinul instituțiilor din justiție, după ce deputații din partidele pro-ruse au decis retragerea susținerii pentru președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.

,,Am cerut Procuraturii să ancheteze tentativa de uzurpare a puterii de stat de azi. Am cerut SIS să urmărească situația și sa nu lase lucrurile să fie destabilitate. Ce s-a întâmplat azi e foarte grav. Parlamentul a făcut o tentativă neconstituțională de a numi alt judecător la Curtea Constitutională. Am solicitat de la MAI, Armata Națională, Inspectoratul de Patrulare să nu participe în astfel de acțiuni neconstituționale. (…) Socialiștii și Șor au trecut de la farsă politică la acțiuni anticonstituționale. Ele trebuie nominal anchetate.”, a declarat Maia Sandu.

,,Toate aceste demersuri denotă o lipsă de respect față de prevederile constituționale și afectează direct independența Curții Constituționale. Reamintim tuturor actorilor politici de la Chișinău importanța consolidării statului de drept și necesitatea evitării în consecință a oricăror decizii de natură să afecteze principiile democratice.”, a transmis și Ambasada României.

Curtea Constituțională din R. Moldova urmează să se pronunțe, pe 28 aprilie, pe o sesizare privind instaurarea stării de urgență la 1 aprilie de către Parlament, într-o încercare de amânare a dizolvării Legislativului.

Legea din Republica Moldova spune că Parlamentul nu poate fi dizolvat în starea de urgență, astfel că Igor Dodon și aliații săi din Parlament au încercat să folosească această tactică pentru a mai amâna pentru o dată neprecizată viitoarele alegeri parlamentare anticipate.

Copyright © 2019 AT Video Creations