Ioana Constantin: Parlamentul să reia proiectele de eliminare a pensiilor speciale. În 2022, ne costă 12 miliarde de lei

  Ioana Constantin, fost secretar de stat la Ministerul Muncii, îndeamnă Parlamentul României să reia proiectele de lege privind impozitarea și eliminarea pensiilor speciale, conform recomandărilor Curții Constituționale din România (CCR). Aceasta arată, într-o postare pe o rețea de socializare, că, în 2022, bugetul alocat pensiilor speciale este de aproximativ 12 miliarde de lei.

  “Parlamentul să reia proiectele de lege, conform recomandărilor Curții Constituționale, având în vedere că în Parlament există o majoritate stabilă. CCR a spus numai despre pensiile magistraților că nu pot fi eliminate, nu și despre restul categoriilor de pensii. Aceste pensii speciale au fost stabilite prin o mulțime de legi speciale care trebuie modificate, dacă există voință politică reală.”, a scris Ioana Constantin, pe pagina sa de Facebook.

  Fostul secretar de stat la Ministerul Muncii a prezentat și o declarație de anul trecut a judecătorului CCR Daniel Morar, care spunea că Parlamentul poate tăia pensiile speciale, mai puțin pe cele ale magistraților. De asemenea, a amintit și că, în urmă cu 12 ani, Guvernul Boc a reușit să treacă de CCR eliminarea acestor pensii.

  “Așa cum s-a putut în 2010, se poate și azi folosind aceleași 2 argumente în fața CCR:
  (1) necesitatea reformării sistemului de pensii (asumată acum și prin PNRR);
  (2) situația economico-financiară și presiunea pe buget (generate acum de criza din energie, război și pandemie).”, a explicat Ioana Constantin.

  “Decizia CCR din 2010 arăta că: <<Pensiile speciale, nefiind un privilegiu, ci fiind instituite de către legiuitor în considerarea unui anumit statut special al categoriei profesionale respective, pot fi eliminate doar dacă există o rațiune suficient de puternică spre a duce în final la diminuarea prestațiilor sociale ale statului sub forma pensiei. Or, în cazul de față, o atare rațiune este, așa cum rezultă din expunerea de motive a legii criticate, atât grava situație de criză economică și financiară cu care se confruntă statul (bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale de stat), cât și necesitatea reformării sistemului de pensii, prin eliminarea inechităților din acest sistem>>.

  Aveți curaj: eliminați pensiile speciale, reformați în sfârșit sistemul de pensii! Poate de data aceasta, parlamentarii vor reuși să trimită la CCR legi constituționale.”, a mai scris Ioana Constantin, fost secretar de stat la Ministerul Muncii și fost secretar general adjunct al PMP, în postarea sa pe Facebook.

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI