Connect with us

Actualitate

Ioan Niculae, patronul clubului de fotbal Astra Giurgiu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Sentinţa e definitivă

Published

on

Update 13:00- Miliardarul Ioan Niculae, a ajuns în urmă cu ceva timp pe Aeroportul Herni Coandă din Capitală. Acesta urmează să fie dus direct la Penitenciarul Rahova unde, va executa o pedeapsă de 5 ani cu executare.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat joi la 5 ani de închisoare în dosarul Interagro, potrivit minutei instanței, relatează g4media.ro. Sentinţa este definitivă și nu poate fi atacată. Instanța i-a interzis lui Niculae și dreptul de a fi acționar, asociat sau administrator al unei societăţi comerciale, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale.

Ioan Niculae a fost acuzat de instigare la evaziune fiscală şi la spălarea banilor. Pe 27 ianuarie, procurorul DNA care a instrumentat cazul a cerut pentru omul de afaceri o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege.

Ioan Niculae a lipsit de la ultimul termen al procesului. El s-ar afla internat într-o clinică din Milano, Italia, unde ar fi tratat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, după cum a precizat avocatul său în sala de judecată.

În 2018, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Ioan Niculae, în dosarul Interagro, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, fostul preşedinte al CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu a fost achitat pentru trafic de influenţă.

În rechizitoriul procurorilor anticorupţie se arată că, în perioada august 2008 – martie 2009, între Interagro S.A. (n. red. – companie deţinută de Ioan Niculae) și Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. Astfel, ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de Ioan Niculae, ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei, se mai arată în rechizitoriul DNA.

În plus, în perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului Interagro SA, Ioan Niculae, ar fi inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini și a unei alte persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice. Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de aproximativ 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Ioan Niculae a mai făcut închisoare într-un alt dosar de corupţie.

Copyright © 2019 AT Video Creations