Connect with us

Vorba lu Tatoiu

Între cifre reale și sondaje

Published

on

Prezența la vot  în turul întâi (12.11.2019) a fost mai mică decât în 2014. 47,66% (8.683,688) față de 53,17% (9.723,232). Klaus Werner Johannis a luat 4,2 milioane de voturi față de 2,8 în 2014. Comparativ cu cele 6,2 milioane de voturi în 2014 turul doi a pierdut cam 30% din votanți. Care ori s-au îndreptat către USR sau au ales să stea acasă, dezamăgiți de opoziția la PSD. Voturile în plus au venit din partea acelora care identifică PSD cu inamicul evoluției României. Mai ales după ultimii 3 ani de bâlbâieli, incompetență și abuzuri.

Votul pentru Iohannis a fost în principal vot anti PSD sau orice altă formulă politică bazată pe acele principii de stânga care aruncă România, pe termen lung, într-o criză economică de resurse și productivitate. După 5 ani de declarații fără prea mare implicare în politică internă, Iohannis nu mai stârnește emoții. Cei care gândesc critic s-au lămurit. Cum este cazul familiei mele. Fără o miză mare care să mobilizeze electoratul anti-PSD numărul de voturi în turul doi nu va depăși 8,5 milioane. Asta dacă nu va apare o “lebădă neagră”, așa cum ne-a obișnuit Soarta sau Ghinionul în ultimii 10 ani. Cu 500-700 de mii de voturi de la USR, aripa vorbitoare de engleză, problema câștigului fără efort este rezolvată pentru KWJ. În schimb, pentru PNL este o mare problemă din perspectiva alegerilor locale cu partidul la guvernare într-un Parlament ostil. PNL trebuie să mobilizeze electoratul în zonele unde liderii PSD nu au o putere consolidată și mai pot să atragă de partea lor niște primari indeciși. Este un cost politic mare în condițiile în care liderii lor locali tropăie pentru funcții la nivel central sau CA-uri bănoase după 3 ani de abstinență. Numirile în anumite posturi după preluarea guvernării spun multe despre luptele pentru influența în partid. Viorica o să contabilizeze o mare parte din voturile pentru Diaconu și ale extremei stângi sau naționaliste. Și să nu uităm că votanții USR, în total dezacord cu Iohannis se pot distra așa cum o fac la jocurile de strategie sau cum văd în seriale, votând Dancilă. Just for fun. Cu un procent de 40-45% în turul doi, Dăncilă se întoarce în CEX-SEX cu capul sus gata să mai țină cârma partidului până se formează un pol de putere suficient de legitim ca să-l conducă fără un “război fratricid” devastator financiar, Care să ducă PSD la locale la scorul de 40% din primari. După care la Parlamentare, sky’s the limit.

”Ziarele quality” au avut anunțuri triumfale din 8 noiembrie. Diaspora a votat semnificativ mai mult. Evident că atunci cand ai o creștere de la mic la mai puțin mic, totul arată extraordinar pentru cine pregătește electoratul pentru cifrele finale. S-a încercat, dar nu a ieșit. Era prea mare diferența și prea slabă prestanța Cavalerului Barna. Calul său alb a devenit cenușiu prea devreme. Înainte de localurile care sunt cel mai greu hop pentru partidul de pe rețelele de socializare. Cred că Cioloș, după ce o să pună mâna pe rămășițele politice în urma eșecului, în stilul caracteristic, ”legitimat”de poziția sa la Bruxelles, va încerca să bage piciorul între usl PNL-ului la locale. Răsucind deasupra capului sabia CE, unde nici micronii lui Merkel nu se simt prea confortabil. Cui folosește povestea asta cu diaspora implicată în treburile țării? Acelora care au nevoie de procente și nu de acțiuni, pentru a ne transmite subliminal mesajul că noi, cei de acasă suntem mult prea proști, iar  cei plecați în pribegie, curajoșii, înțeleg mai bine politica după ce fost civilizați. Povestea cu diaspora și emoticoanele de pe FB a avut alt final decât cel așteptat. Albirea calului Cavalerului nu s-a mai produs. Să învețe și tinerii politicieni că nu este suficient să te pricepi la softuri de calculator, la anliza SWOT sau marketing și comunicare, ca să te alegi cu voturi pe bune în România, deși treci în CV masteruri și studii în străinătate, finanțate de families sau amici. Ca să ai succes politic în România trebuie mai întâi să o înțelegi, să o iubești așa cum este ea. Și mai apoi să încerci să o schimbi. Politic incorect, dar cu dragoste.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations