Închis pe viață: Primul militar rus judecat la Kiev pentru crime de război și-a aflat pedeapsa

  Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, a fost găsit vinovat de uciderea unui civil neînarmat, în primul proces pentru crime de război ținut în Ucraina. Acesta a fost condamnat la închisoare pe viață, relatează The Guardian. El şi-a recunoscut vina de a-l fi împuşcat mortal, la ordinul unui superior, pe Oleksandr Şelipov, de 62 de ani, civil, la data de 28 februarie, în satul Ciupahivka.

  Judecătorul Serhi Agafonov a reţinut că Şişmarin a executat un „ordin criminal”, trăgând de mai multe ori în victimă cu o armă automată.

  Ca şi la şedinţele precedente de judecată, soldatul rus a fost prezent în sala de judecată într-o boxă cu pereţi transparenţi.

  Procesul a avut o valoare de simbol pentru Ucraina, care a acuzat Rusia de atrocităţi şi brutalităţi împotriva civililor în timpul invaziei şi susţine că a identificat peste 10.000 de posibile crime de război.

  Moscova nu a recunoscut că forţele ruse atacă intenţionat civili sau sunt implicate în crime de război.

  Kremlinul nu a comentat imediat verdictul în procesul lui Şişimarin. Anterior, preşedinţia rusă susţinuse că nu are nicio informaţie despre proces, iar faptul că Rusia nu are în prezent o misiune diplomatică în Ucraina limitează posibilităţile de a-i acorda asistenţă inculpatului.

  Vadim Şişimarin pledase vinovat în fața instanței pentru împușcarea unui civil ucrainean neînarmat și declarase că va accepta orice pedeapsă.

  El a afirmat în sala de judecată a tribunalului de la Kiev că atunci când l-a ucis pe ucraineanul Oleksandr Şelipov „era nervos” și că „nu a vrut să ucidă”.

  Din boxa acuzaților, Şişimarin a adăugat:

  „Îmi pare sincer rău. Nu am vrut să se întâmple asta, nu am vrut să fiu acolo, dar s-a întâmplat. Aș vrea să-mi cer scuze încă o dată. Și voi accepta pedeapsa pe care o voi primi”.

  Sursa foto: Arhiva Rptv

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI