Connect with us

Actualitate

g4media.ro: Companiile din China, excluse de la licitațiile pentru autostrăzi și căi ferate. Memorandum al ministrului Cătălin Drulă, adoptat în Guvern – surse

Published

on

Pe 27 ianuarie, Guvernul a adoptat un memorandum care prevede excluderea companiilor chineze de la licitațiile pentru infrastructură, potrivit unor surse guvernamentale, citate de g4media.ro. Documentul propus de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, va fi urmat de o ordonanță de guvern care va modifica legea achizițiilor publice, în conformitate cu direcțiile Comisiei Europene. Motivele ar fi concurența neloială a companiilor susținute de statul chinez şi calitatea proastă a lucrărilor.

Lucrări cu licitaţii în care sunt implicate companii chineze

Memorandumul adoptat de guvern prevede că pot fi excluse de la licitațiile pentru infrastructură companiile provenite din țări non-UE, fără un acord cu Uniunea Europeană care să le permită accesul pe piața europeană a achizițiilor publice de lucrări, transmite g4media.ro.

Potrivit memorandumului, excluderea se aplică atât licitaţiilor viitoare, cât şi celor în curs. Printre lucrările care ar putea fi vizate de noul document se află Autostrada Sibiu – Pitești, drumul expres Pitești – Craiova și achiziția de trenuri electrice lansată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Documentul C.E. care permite excluderea

Potrivit unei comunicări a Comisiei Europene, din 2019, operatorii economici din țări terțe, care nu au un acord care să prevadă deschiderea pieței de achiziții publice a UE sau ale căror produse, servicii și lucrări, nu intră sub incidența unui astfel de acord, nu au acces securizat la procedurile de achiziții din UE și pot fi excluși. Uniunea Europeană a încheiat un acord privind achizițiile publice cu 19 state terțe, printre care SUA, Canada, Australia, Japonia, Israel și Moldova. China nu este parte semnatară.

Copyright © 2019 AT Video Creations