Connect with us

Actualitate

G4media: Compania magnatului Gabriel Comănescu va fi beneficiara unor proiecte de aproape 600 de milioane de euro din PNRR, singura firmă privată aleasă de Ministerul Energiei să primească bani europeni fără licitație

Published

on

026 Gabriel Comanescu rptv.ro

Capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede două proiecte-pilot care să demonstreze fezabilitatea economică și tehnică a hidrogenului. Ambele vor fi derulate cu compania românească privată GSP Power, unul în Constanța, iar celălalt în Mehedinți, județul de baștină al ministrului Energiei. Valoarea totală a celor două proiecte este de 585 de milioane de euro. Compania magnatului Gabriel Comănescu este unica firmă privată menționată expres în capitolul elaborat de Ministerul Energiei din PNRR, scrie G4media.

Sursa citată mai arată că în documente nu se face referire la nicio licitație sau procedură de selecție prin care să fi fost aleasă GSP.

Primul proiect are valoarea totală de 320 de milioane de euro. Acesta implică un parteneriat între compania de stat Romgaz și compania GSP Power SRL, înființată anul trecut în cadrul grupului Grup Servicii Petroliere (GSP) și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu. Planul vizează dezvoltarea unui proiect de tipul „oraș verde” în Hălânga, județul Mehedinți, respectiv:
– o instalație de gaz cu capacitate instalată de 159 MW – 135 milioane de euro,
– un parc fotovoltaic de 100 MW – 70 milioane de euro,
– o instalație de producere a hidrogenului verde – 55 milioane de euro,
– o instalație de captare a dioxidului de carbon – 60 milioane de euro.

Cel de-al doilea proiect, în valoare totală de 265 de milioane de euro, este tot un parteneriat între Romgaz și GSP Power și vizează dezvoltarea unui „oraș verde” în Constanța, care va include:
– o instalație de gaz cu capacitatea de 158 MW – 135 milioane de euro,
– un parc fotovoltaic de 20 MW – 15 milioane de euro,
– o instalație de producere a hidrogenului verde – 55 milioane de euro,
– o instalație de captare a dioxidului de carbon – 60 milioane de euro.

Potrivit surse citate, anul trecut în septembrie, fostul șef al Romgaz Adrian Volintiru și șeful GSP, Gabriel Comănescu, semnau, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului Energiei Virgil Popescu, un memorandum pentru construirea la Halânga e unei centrale pe gaze de 150 MW, alături de un parc fotovoltaic de 50 MW, în incinta actualei termocentrale, aflată în faliment.

Copyright © 2019 AT Video Creations