Connect with us

Actualitate

Franța nu vrea ridicarea MCV pentru România și Bulgaria

Published

on

Franţa estimează că este încă prematură ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România şi Bulgaria, potrivit unui raport al Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez, pe tema situaţiei statului de drept în Uniunea Europeană. În urmă cu două săptămâni, ministerul român al Justiției a transmis, printr-un comunicat, că există premisele ca monitorizarea MCV să se finalizeze.

,,Din punctul de vedere al Franţei, MCV trebuie menţinut, dat fiind că obiectivele de referinţă stabilite pentru fiecare dintre cele două ţări nu au fost pe deplin atinse. (…) Franţa consideră încă prematură ridicarea MCV, inclusiv pentru Bulgaria, estimând că progresele reale nu pot fi realizate doar prin angajamente politice.”, se arată în raportul Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez.

Comisia remarcă, în raport, că dinamica refomei a dispărut în cursul anului 2017 şi că instuţiile importante trebuie să facă împreună dovada ataşamentului puternic faţă de independenţa justiţiei şi faţă de lupta anticorupţie. În plus, subliniază că ,,este imperativ ca aceste recomandări să fie aplicate dacă se doreşte ca procesul de reformă să fie reluat şi să se avanseze către ridicarea MCV.”

Referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare aplicat Bulgariei și României, la aderarea la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, raportul notează că MCV a fost conceput ca un dispozitiv temporar și că ar trebui să expire „atunci când cele șase criterii pentru Bulgaria și cele patru repere de referință pentru România au fost îndeplinite în mod satisfăcător”.

Copyright © 2019 AT Video Creations