Connect with us

Mobile

Franța de ieri și de astăzi și Europa (3/5)

Published

on

Fie că stați la un camping sau într-o casă la țară cu maestrul patiser după colț, o dimineață de vara în Touraine te face să zbori de fericire. Apoi din nou  pe drumurile unde s-au inventat toate  și mai ales corupția bancherilor.

5. Castelul Cheverny  construit în stil clasic francez  Louis XIII, în 1620-1640, de arhitectul Jacques Bougier este un precursor al stilului Ludovic IV. Interioarele somptuoase, păstrate cu grijă de aceiași proprietari de 600 de ani atrag anual mii de vizitatori. Marchizul și marchiza de Vibraye împărtășesc cu noi, cu dragoste, patrimoniul moștenit. Simetria spatilor față de clădirea centrală este dată de logii laterale și pavilioane. Fațada luminoasă este făcută din piatră de Bourre, care devine tot mai albă cu trecerea timpului. Castelul nu a suferit nici o modificare din secolul

17. Picturile, tavanele mobilierul aurit, camera regelui, colecția de armuri și cea de tapiserii de Flandra și Gobelin sunt de excepție. În al doilea război mondial, orangeria castelului a fost depozitul comorilor din Luvru. Mona Lisa a fost ascunsă aici. Primăvară specatacolul celor 150000 de lalele îți taie răsuflarea. Pe lac lângă locul amenajat pentru picnic lebedele negre te transformă în fotgraf amator. Castelul mai este cunoscut pentru ogarii săi de vânătoare care participa și acum la vanatorile de pe domeniu. Cei 100 de ”locatari” de astăzi sunt hrăniți în fiecare zi la ora 5, un spectacol în sine. Pentru fanii  lui Tintin e amenajată expoziția “Secretele sălii Marlinspike”. Castelul a fost modelul locuinței Captanului Haddock, prietenul lui Tintin. Pe mine m-a fascinat ceasul care de 200 de ani marchează fără gresaladata, ziua, ora, minutele, secundele și fazele lunii.

6. Castelul d’Azay-le-Rideau. Are elegantă unei femei cu o frumusețe fără vârstă care se privește în oglindă. Plasat pe o limba de pământ pe răul  Indre, afluent al Loire-ei, a trecut de la funcția de apărare a Chinon-ului și Tours-ului, la una de rezidență nobiliară. A avut o istorie încărcată de crime și distrugeri. Este Incendiat din temelii de viitorul Carol al VII-lea în 1418 în urmă unei insulte. Garnizoană de 350 de soldați burgunzi este decimată. Orașul capătă denumirea de Azay le Brule până în secolul 18.

La început de secol 16, primarul din Tours și trezorier general al regelui Francisc I, Gilles Berthelot, îl convinge pe acesta să îi dea dreptul să îl achiziționeze. Încep lucrările care durează mult din cauza solului instabil și a dificultăților de transport al materialelor de construcție. Scandalul de corupție  și deturnări de fonduri, care a culminat cu execuția ministrului de finanțe Jacques de Beaune, oprește renovarile. Din epoca a rămas scară deschisă, un exemplu remarcabil de arhitectură al Renașterii franceze, Marchizul Charles de Biencourt achiziționează castelul în 1787 și încep lucrări care durează până în 1899. În timpul ocupației prusace  castelul este la un pas de a fi incendiat din nou tot din cauza unei posibile ofense. Din 1905 este proprietatea statului francez. Grădinile și perspectiva asupra castelului hoinărind prin ele sunt o experiență mai mult decât romantică. La doi pași se ridică castelul Usee, care l-a inspiria pe Charles Perrault pentru castelul Frumoasei din Pădurea Adormită. În turnul de la intrare toată povestea este derulată în iatacuri cu o scenografie care m-a impresionat și pe mine ,adult. De jur împrejur vită de vie se întinde cât cuprinzi cu ochii.Dacă sunteți cu mașînă, luați măcar o lada de la proprietate. Merită. Iar biscuiții în cutii metalice la ieșirea din castele  îi recomand în locul kitch-urilor fabricate pe vapoare. Dacă vreți ceva special, o călătorie cu baloanele cu aer cald pentru a admira peisajele superbe, este un cadou unic. www.aerocom.fr

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations