Connect with us

Mobile

Franța de ieri și de astăzi și Europa (2/5)

Published

on

După o cafea și un croissant la cafeneaua de lângă casă, din nou înapoi în timp .

3. Castelul Chenonceau. De departe cel mai încărcat de povești de mărire și decădere. În toate poveștile,figura centrală este o femeie. De asta se mai numește și castelul Doamnelor. Familia Bohier achiziționează proprietatea în 1521. Trebuie să plece după un scandal de corupție. Furt din banii lui Francisc I în timpul când era intendent la finanțe. Castelul leagă cele două maluri ale răului Cher. Acolo avea să fie granița dintre Franța ocupată și Franța  “liberă”. Diane de Poitiers, frumoasă amanta mult mai în vârstă (cu 19 ani) a lui Henric ÎI, (fiul lui Francois I), o primește de la acesta. Diane era doamna de onoare a reginei Caterina de Medici, pe care a umilit-o până la moartea regelui. Se spune despre Diana că era de o frumusețe rece și un foarte bun manager financiar. Portretele ei comandate de Henric împodobesc castelul. După moartea soțului Caterina achiziționează castelul Chaumont sur Loire și o obligă pe Diana să facă un schimb cu Chenonceau. Începe apoi investiții care să șteargă amintirile metresei. Sunt două grădini ale celor două, de o parte și de altă a castelului reconstruind personalitățile celor două rivale. Jos lângă bucătărie o să vedeți baia Dianei, în rău. Băile cu apă rece în fiecare dimineață au rămas faimoase în tratamentul pentru frumusețe. După morțile successive ale celor trei copii ai Caterinei, soția ultimului dintre ei, Henric III, Louise se retrage aici până la moarte. Apartamentele ei sunt la ultimul etaj. Doamna Dupin, strămoașa lui Gertrude Stein este prorietara castelului în 1733. Îl angajează pe Jean-Jacques Rousseau preceptor al copiilorin. E perioada în care acesta a scris Emille. Ea salvează de la jaf castelul în perioada revoluției franceze fiind foarte iubita de oamenii locului. Ultima femeie faimoasa, locatara a castelului, a fost Marquerite Pelouse-Wilson. Divorțează, fiind acuzată de o relație “echivocă” cu fratele ei Daniel. Saloanele ei găzduiesc artiști, oameni politici și magnati ai noilor industrii. Deși se bârfește  că a avut o relație apropiată cu pesedintele Franței, Jules Grevy, Îl căsătorește pe Daniel cu fiica acestuia. Urmează un scandal monstru când Daniel Wilson este prins, vânzând pe bani , Legiunea de Onoare. Președintele demisionează și doamna ajunge în faliment. În timpul ultimului război castelul e transformat în spital, nemții îl protejează. Un bombardament american distruge o parte din galerii. Astăzi a fost refăcut parțial și ne spune povești despre măriri, decăderi și femei care au condus lumea manipulând inteligent bărbați ai vremii lor. Că să înțelegeți mai bine cum erau vremurile, vizități în zona castelul de la Blois (4 castele într-o singură curte)  cunoscut cel mai bine că scenă a asasinatul ducelui de Guise de către Henric III și a asasinatului acestuia de către un fanatic ,6 luni mai târziu. Spectacolul de sunet și lumini din această vara spune flamboaiant povestea. Tot în apropiere castelul Chaumont sur Loire  merită o vizită.

Acesta, grădinile și operele de artă modernă   integrate spectaculos în arhitectură  și mobilierul secolelor trecute  sunt un regal. Domeniul este din 2008 centru de creație artistică și peisagistică.

4. Anul acesta se împlinesc 500 de ani de moartea lui Leonardo da Vinci. Castelul  Cloș Luce în care maestrul și-a petrecut ultimii ani din viață, că prieten al regelui Francois I, este din 1854 în proprietatea familiei Saint Bris. După importante lucrări de renovare castelul și-a recăpătat splendoarea din perioada Renașterii. Camerele maestrului, atelierul, grădinile îți dau senzația că se poate întoarce în orice clipă. Din din dormitorul sobru prin fereastră se profilează maiestuos castelul Amboise. La subsol descoperiți machetele tuturor invențiilor sale și simulări în 3D.

E fascinant cum Dumnezeu i-a dăruit harul de a vedea dincolo de timp, deși la credință s-a întors cu puțîn timp înainte de a muri în brațele regelui. După atâtea imersiuni în istorie, merități un pahar de vin din ultimul AOC ,Touraine-Chenoncheau. Pe tarasasele de sub zidurile castelului Aboise intrați în atmosfera fascinantă a micilor orașele de pe malul Loire-ei. Mâine din nou la drum.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations