Connect with us

Actualitate

Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” împlinește 125 de ani

Published

on

Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” aniversează, joi 1 aprilie, 125 de ani de la înființarea primei structuri fluviale a Forțelor Navale Române. În 1896, sub semnătura Regelui Carol I, a intrat în vigoare „Tabloul de repartizare a ofițerilor Flotilei pe corpuri și servicii în anul 1896-1897”, prima formă oficială de organizare a Diviziei de Dunăre, cu responsabilități în transportul trupelor și menținerea libertății de navigație pe Dunăre, ca o măsură esențială pentru apărarea independenței statului român, potrivit unui comunicat de presă.

Aniversarea celor 125 de ani ai flotilei fluviale va fi marcată printr-o serie de activități, care vor fi organizate în portul militar Brăila și la Biblioteca Județeană Brăila, în perioada 1 – 28 aprilie.

Joi, în portul militar Brăila, va fi organizată o festivitate militară restrânsă. Locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Vasile Toader, va decora Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotilei Fluviale cu Ordinul «Virtutea Maritimă”» în grad de „Cavaler”, cu însemn de pace, pentru militari, distincție militară conferită de Președintele României, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor importante obținute, de-a lungul timpului, de personalul unității.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, și comandantul Flotilei Fluviale, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, vor acorda, la rândul lor, o serie de distincții militare, medalii și plachete aniversare persoanelor care au contribuit la afirmarea valorilor militare ale Comandamentului Flotilei Fluviale.

Cu acest prilej, Regia Autonomă Monetăria Statului a emis medalia aniversară „125 de ani de la înființarea Diviziei de Dunăre”, într-o ediție limitată. Aceasta are pe una dintre fațete bustul lui Mihail Kogălniceanu, cel care a sintetizat importanța Dunării pentru poporul român prin cuvintele „Cheia mântuirii noastre este drumul Dunării spre Marea largă deschisă tuturor”. Pe cea de-a doua fațetă, în partea de sus, este prezentat sediul Comandamentului Flotilei Fluviale, clădire monument istoric de renume în municipiul Brăila, cu o vechime de 111 ani, iar din centru se desparte trecutul de prezent prin reliefarea a două nave fluviale de referință pentru această structură militară.

Medalia aniversară va fi prezentată, vineri 2 aprilie, la Biblioteca Județeană Brăila, unde se va deschide pentru public expoziția „Flotila Fluvială la ceas aniversar”. Tot aici vor fi expuse și mai multe documente din colecția Muzeului Național al Marinei Române. Expoziția de la Biblioteca Județeană Brăila va putea fi vizitată până pe 28 aprilie, de luni până vineri, între orele 11:00 și 16:00. Intrarea este gratuită.

Medalia va putea fi admirată și cumpărată de la reprezentanții Monetăriei Statului, care se vor afla vineri, 2 aprilie, la sediul Bibliotecii Județene Brăila. Ediția limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înființarea Diviziei de Dunăre” conține 70 de exemplare, 30 din argint și 40 din tombac/cupru.

Comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” continuă tradițiile Diviziei de Dunăre și are în subordine două divizioane de nave de luptă, un divizion de nave sprijin logistic și un regiment de infanterie marină, structuri cu care este în măsură să desfășoare acțiuni militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona de responsabilitate fluvială și lagunară a României, se arată în comunicatul de presă.

Foto: imagine din timpul exerciţiului ,,Danube Protector 21.11.1”

Citește și:
Instrucţie pe Dunăre, cu zece nave militare fluviale

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations