Connect with us

Actualitate

Firea testează pe șest 10 mii de bucureșteni fără știrea ministrului Sănătății

Published

on

Primarul general, Gabriela Firea, a realizat o sesiunea live pe pagina sa de socializare cu Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”. La eveniment au participat doar doi primari de sector, deși Firea a anunțat că au fot prezenți toți edilii. Streinu-Cercel a anunțat că se va face testarea pentru coronavirus a unui eșantion de peste 10.000 de locuitori ai Bucureștiului și că are acceptul noului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, pentru acest proiect. Ministrul a declarat că nu știe, deocamdată, de unde au cele două instituții peste 10.000 de teste, dar precizează că, în această seară, se va întâlni cu Adrian Streinu Cercel și va putea oferi, ulterior, detalii.

„Am discutat aseară și astăzi, după ce domnia sa depune jurământul vom avea o întâlnire. E un proiect care trebuie susținut de toată lumea, pentru că ne dă imaginea clară a modului în care se mișcă virusul în populație. Am vorbit cu dl Tătaru și am reconfirmat acest proiect”, a spus Streinu-Cercel.

El a explicat să studiul este făcut pentru o populație de 2 milioane de locuitori și, pentru a da o imagine asupra circulației virusului, este necesar să fie testate 9.558 de persoane, dar pentru a lua în calcul și faptul că nu pot fi găsiți toți acasă, eșantionul a fost dimensionat la 10.514.

El a invocat îndemnul OMS: ”Testați! Testați! Testați!” și a spus că, bineînțeles, sunt testați pacienții, personalul medical, dar trebuie și populația.

Streinu-Cercel a spus că 80% din oameni au forme ușoare și medii și majoritatea acestora „se consumă la domiciliu”.

13 mașini vor duce medicii la locuințele oamenilor care vor fi testați, precizând că persoanele care nu doresc realizarea testului pot refuza acest lucru.

Cercel a explicat că noul coronavirus nu se transmite prin mușcătură de țânțar, ceea ce o absolvă pe Firea de obligația de a face dezinsecția în anotimpul cald.

Cercel a precizat că recoltarea se va face în stradă cu teste rapide, în afara locuinței, iar rezultatele vor fi obținute in 15-30 de minute si vor fi transmise prin SMS persoanelor respective. „Când găsim o persoană pozitivă, carantinăm toată zona respectivă”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.

Premierul Ludovic Orban a atras atenția marți că testele rapide nu sunt precise.

„Obiectivul nostru, într-un inteval de 5-7 zile, este de a crește capacitatea de testare la 2000 de teste, poate chiar 2500 de teste pe zi (…) Epidemiologii au spus foarte clar că diagnosticarea trebuie făcută pe PCR. Nu există teste rapide! Ele există, desigur, dar au precizie care nu pot să ne confere siguranța că persoanele care sunt diagnosticate negativ sunt 100% negativ. Dacă din 100 de persoane pe care le testăm, 20 sunt pozitiv, înseamnă că noi eliberăm purtători ai virusului și îl pot transmite mai departe”, a declarat Orban.

Premierul a spus că a fost suplimentat numărul de aparate PCR în spitale, pentru diagnosticarea pacienților cu coronavirus.

Nelu Tătaru a declarat că nu știe, deocamdată, de unde au cele doua instituții peste 10.000 de teste, dar în această seară, se va întâlni cu Adrian Streinu Cercel și va afla. ”Este o chestiune facută de Matei Balș cu Primăria, în care vor să vadă o prognoză a evoluției pandemiei la nivelul aglomerației urbane care este Bucureștiul. Am vorbit cu domnul Streinu Cercel, mi-a explicat ce vor să facă. Dânsul a stabilit cu doamna Firea să înceapă această testare de luni”, a declarat Nelu Tătaru la Europa FM.

Copyright © 2019 AT Video Creations