Connect with us

Actualitate

Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului, petiție adresată liderilor europeni privind importurile ilegale de deșeuri

Published

on

225 deseuri rptv.ro

Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) solicită Comisiei Europene să demareze o anchetă privind deșeurile introduse în România, care fac din țara noastră ,,Groapa de gunoi a Europei”. Petiția este adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli, comisarului pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, și Comisiei pentru petiții.

Documentul conține o serie de articole și investigații de presă, în care sunt prezentate importuri ilegale de deșeuri, care au contribuit la nivelul crescut de poluare din România. FPAM cere Comisiei Europene sprijin pentru ca țara noastră să armonizeze legislația în domeniul protecției mediului cu cea europeană.

,,Cerem Comisiei Europene să demareze o anchetă cu privire la faptul că prin importarea unor cantităţi mari de deşeuri toxice ce sunt arse în procesul de producţie al fabricilor de ciment şi nu numai, România a devenit „groapa de gunoi” a Europei cu consecinţe criminale – circa 23.000 de români mor anual  din cauza poluării. Afacerea deşeurilor  este o afacere criminală de miliarde de euro ce trebuie stopată imediat.

În fapt, cu deplină responsabilitate, onestitate și îngrijorare, dorim să vă informam și să vă invităm a vă convinge personal de situația dramatică în care se găseşte România la ora actuală şi vă solicităm să demaraţi o anchetă cu privire la încălcarea Directivelor Europene pentru care România se află în infrigement, respectiv –  deşeuri şi poluarea mediului. Astfel, munţi de deseuri provenite din Germania, Portugalia, Anglia, Italia, Togo etc,  sunt importate de diverse firme, depozitate pe teritoriul ţării noastre şi folosite ca şi combustibil pentru fabricile de ciment şi nu numai.”, se arată în documentul adresat liderilor europeni.

FPAM susține că în ultimii 31 de ani, în România, s-a declanșat o masivă acțiune de import şi depozitare a deşeurilor toxice provenite în special  din ţări ale comunităţii europene.

,,Din păcate, în ultimii 31 de ani, politicul şi justiţia nu au luat nici o măsură împotriva companiilor româneşti şi a celor din uniunea europeană care au importat, depozitat  şi ars deşeuri cu consecinţe deosebit de grave pentru mediu şi populaţie. (…) Soluţia trebuie să vină din partea Comisiei Europene,  fapt pentru care noi cetăţenii acestei ţări cerem Comisieri Europene ca în urma anchetei să solicite României să armonizeze legislaţia internă cu cea Europeană în domeniul protecţiei mediului care să prevadă pedepse exemplare. Dacă este necesar, Comisia Europeană să modifice şi legislaţia europeană în aşa fel încât nici o ţară din UE să nu mai fie „Groapa de Gunoi” a Europei aşa cum este România azi.”, mai scrie FPAM în petiție.  

AICI puteți citi documentul integral al Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului

Copyright © 2019 AT Video Creations