Connect with us

Actualitate

EXCLUSIV: ISU a pus ochii pe școlile private

Published

on

Sub sloganul ”siguranța copiilor”, ISU a pus ochii pe grădinițe și școli. Dar nu pe cele de stat, ci pe cele private. Ca să le poată amenda, ISU le dă termene scurte de construire a unor scări exterioare, astfel că nici măcar avizele de construire să nu poată fi luate la timp. În schimb, sunt ocolite școlile de stat, pentru că ministerul Educației și primăriile de sector nu dispun de bani ca să asigure evacuarea rapidă a copiilor în caz de incendiu.

Tragedia de la Colectiv a fost exploatată magistral de câțíva șefi de la pompieri și polițíe. Ei și-au făcut rapid firme de autorizare ISU, care, în urmă cu 4 ani, cereau circa 10.000 de euro de la restaurante, baruri, cafenele. Multe firme, mai ales cele de la parterul blocurilor care dețin spații comerciale, s-au închis. Multe afaceri au dispărut. De ceva timp, se pot vedea clădirile cu etaj care au scări exterioare de acces.

Toate sunt tip și par să fie executate de aceeași firmă, pe mână cu ISU. Inspectorii nu se duc la școlile de stat, că ar deschide Cutia Pandorei, ar risca o revoltă generalizată. În schimb, își permit tot felul de abuzuri cu privații. Ei cheltuie mult ca să se conformeze. Drept urmare, au crescut taxele, și, dacă pe părinți nu-i ține buzunarul, trag obloanele, că nu interesează pe nimeni. Pe de altă parte, este clar un abuz să vii cu pretenții noi la o unitate de învățământ care a primit toate autorizațiile la înființare, fără să le oferi niște facilități și termene umane de execuție. „Până la data de (termenul e de ordinul săptămânilor) trebuie să aveți scara exterioară, altfel vă închidem!”. Cam așa sună amenințarea ISU. Este imposibil să te conformezi, iar ei știu asta prea bine. Fiindcă scara exterioară are amprentă la sol și necesită autorizație de construcție, cu toată panoplia de avize, ce știe oricine că nu se obțin de azi, pe mâine.

Dacă ești proprietar de școală, ai așa de multe pretenții legale, că nu le poți face față. Dacă o autoritate de control e pusă pe căutatul nodului în papură, găsește nereguli la orice firmă, că de aia s-au creat acoperirile legale, să-i poți submina la infinit pe antreprenorii care vor să fie „de capul lor”. Ca atare, dacă dai îi judecată ISU, va trebui să soliciți suspendarea deciziei de închidere a școlii pentru neconformitate, până la judecarea cauzei pe fond. Există riscul să nu obții o decizie favorabilă, că magistrații trebuie să meargă pe litera legii. Nu-i nimic, mergi până la CEDO, ca să-ți cauți dreptatea. Da, după 5-10 ani poate obții o decizie favorabilă. Dar copiii ăia au avut de suferit că părinții au fost obligați să le caute alte școli, dizlocându-i din mediul familiar. Iar tu îți iei banii de la contribuabili, nu de la ISU, nu de la cei vinovați de tribulațiile tale. Ce fel de dreptate e asta?!
Asta o știu foarte bine cei de la ISU și, ca atare, întind coarda la infinit. În vreme ce școlile de stat nu sunt obligate nici măcar să facă exerciții periodice de evacuare în caz de incendiu, unitățile private sunt obligate să facăde câteva ori pe lună aceste exerciții.

Copiii sunt evacuați contra cronometru, pe scara exterioară, cu avertismente de neîncadrare în timp. Copiii au început să se amuze de tot circul ăsta, dar au ajuns să fie super-stresați, fiindcă sună îndelung alarma aia de te pătrunde în toate fibrele, iar profesorii zbiară să se facă auziți.

Top of Form

Bottom of Form

Copyright © 2019 AT Video Creations